De links/rechts-karikatuur

14-10-2011 17:00

Van Max Pam mag ik niet meer zeggen dat we ons er allemaal schuldig aan maken, dus ik zal het bij mezelf houden. Ik karikaturiseer mensen met wie ik het niet eens ben. Ik kan me soms niet aan de indruk onttrekken dat mensen die continu roepen dat alle rifapen, roetmoppen en geitenneukers moeten oprotten naar hun eigen land stiekem getraumatiseerd zijn door de enorme schlong van een Somaliër op de sportschool, of dat ze hun vriendin hebben betrapt bij het afzuigen van de schoonmaakTurk. Er spreekt een angst uit die mijns inziens zelden reëel is. Vooral in PVV-bolwerken als mijn hometown Deurne, waar de kans een stuk groter is dat je na de trekkertrek in de disco een bierfles op je muil krijgt van een blond iemand die overdag klompen draagt, dan dat je ten prooi valt aan Marokkaans  ‘straatterrorisme’.

Dit mes snijdt aan twee kanten. Op momenten dat ik me uitspreek tegen racisme en pleit voor een mijns inziens eerlijkere lastenverdeling in samenleving, wordt door tegenstanders met grove streken een beeld geschetst van een zelfingenomen wereldverbetweter, geboren met een gouden lepel in de mond, die hardwerkende bedrijfspoedels neerknuppelt met Greenpeaceflyers en masturbeert op een zelfbeeld waarin ze als een soort Moeder Teresa in Afrika de zielige negertjes betuttelt. Het zal u niet verbazen dat ik mij in dit soort karikaturen geenszins herken. Dat zal ook gelden voor de beschrijving hierboven en mensen die sympathiseren met de PVV. Maar wat ik zo frappant vind, is dat we (sorry Max) blijkbaar zo gewend zijn in karikaturen te denken dat elke mening die afwijkt van dergelijke stereotyperingen met geweld alsnog in een gedebiliseerd verdomhoekje wordt geramd.

Linkse rooie rothond
Het is best mogelijk om te sympathiseren met de #OccupyAlles beweging en tegelijkertijd kritisch te zijn op het ogenschijnlijke gebrek aan bruikbare ideeën. Het is best mogelijk om GroenLinks te stemmen en tegelijkertijd van mening te zijn dat crimineel gedrag door krakers hard bestraft dient te worden. Het is zelfs mogelijk om veel geld te verdienen en het heel normaal te vinden dat een substantieel deel daarvan naar belastingen gaat om initiatieven te kunnen betalen waar jij niet direct van profiteert, maar anderen wel. Ik hoop mijzelf ooit tot die laatste groep te kunnen gaan rekenen. Het is blijkbaar zelfs mogelijk, om een linkse rooie rothond te zijn en voor DeJaap te schrijven. Maar als ik van anderen verwacht dat zij dit alles voor waarheid aannemen, moet ik zelf ook in de spiegel kijken.

Het is inmiddels overduidelijk dat mensen van linkse partijen waar ik veel sympathie voor heb, ontstellend domme dingen kunnen zeggen. De kans bestaat dat mensen van rechtse partijen, waar ik vaak minder sympathie voor heb, dus ook best slimme dingen kunnen zeggen. Het interesseert me namelijk geen hol uit wiens mond het komt, als er maar verstandige woorden klinken. Laten we daar dan ook vooral naar luisteren. Want, laten we wel wezen, domme, partijdige prietpraat is er al genoeg.