Wat een basgitaar in de handen van een vrouw al niet kan losmaken bij kleine jongetjes

17-10-2011 21:00

Wat een basgitaar in de handen van een vrouw al niet kan losmaken bij kleine jongetjes. In de jaren negentig waren er drie dames die menig indierockminnend tiener het hart sneller deed kloppen. D’arcy Wretsky, Kim Deal en bovenal de opperkoningin van de alternatieve rock, Kim Gordon. Verbindende factor tussen deze drie was het instrument dat zij bespeelden, de basgitaar. Niets zo sexy voor van hormonen gierende pubers als deze lange smalle hals gekoesterd door een afstandelijk ogende deerne. En dan vooral in een toonaangevende en genrebepalende band.

Sekssymbolen waren zij van de geblokte bloezen, de huidige hoornen brillen. Jongetjes van zestien tot in de twintig die hun uiterste best deden om een plekje vooraan te bemachtigen bij de concerten van Smashing Pumpkins, The Breeders/Pixies of – het heiligste der heiligen – Sonic Youth. Hele kwijlsporen van verlangen liepen van de ingang tot aan de podiumrand. In menig ondergronds muziekcafé zaten acne-hoofdjes te fantaseren hoe zij hand in hand met een van deze dames door de hoofdstraat zouden pareren, de Marilyn Monroe’s van de underground. Maar de dames waren onbereikbaar, en vooral de meest begeerlijke van de drie; Kim Gordon. Want buiten de barrière van het podium, lag ook haar huwelijk met de oppergod van de independent underground, Thurston Moore, als een groot obstakel in de weg.

Hormonen
Maar een jongenshart kan kloppen waar het wil, en het hoofd kan wilde dromen creëren die geen enkele realiteitszin halen. Die jongetjes werden echter ouder, hun hormonen gingen liggen, werden ingehaald door haalbare dromen en het besef dat in het noise pantheon Zeus en Hera voor eeuwig een eenheid zouden vormen drong ook langzaam tot ze door. Sonic Youth werd gewoon de beste band op aarde, en Kim Gordon gewoon de bassist van het geheel.

Tot afgelopen zaterdag. Toen duidelijk werd dat het oneindige dan toch eindig bleek en Moore en Gordon een punt achter hun huwelijk zetten, ontplofte mijn twittertimeline. De ene na de andere anders zeer weldenkende dertig- of zelfs veertigplusser voelde al de hormonen die ooit hun gezicht vol puisten zetten weer op borrelen. Kim Gordon is beschikbaar, de boom grote Thurston Moore was geen competitie meer. Hoe dit aan te pakken, haar de liefde te verklaren en dit aan vrouw of vriendinlief te vertellen. Puberhormonen sprongen van mijn scherm af. Kim Gordon – inmiddels 58 – veranderde weer in dat sekssymbool, een pin-up met nietjes door de basgitaar waar we graag bij weg dromen. Zo oud als ons moeder, maar nog steeds zo gewild als twintig jaar terug. De vrouw van dromen. Wat een basgitaar in de hand van vrouwen al niet los kan maken bij volwassen mannen.

CC foto: Carlo Cravero