ThePostOnline

Jeanine Hennis is een heldin

16-11-2011 15:00

Gisteren stemde de Tweede Kamer over een motie van Ineke van Gent die weigerambtenaren moet verbieden. Het grote nieuws was daarbij dat de VVD werd genaaid door de PVV, die opeens wél voor de motie stemde. Geniale en hilarische actie van de PVV, enorm zuur voor de “liberalen” die het afschaffen van de weigerambtenaren zelfs in haar verkiezingsprogramma hadden staan, maar  tegen de motie moesten stemmen. Op internet is dan al snel Jeanine Hennis gevonden, omdat ze ooit iets goed deed voor het internet in Europa. Terwijl Hennis helemaal niet hypocriet is, maar juist een politica van de toekomst.

De VVD zit soms gevangen in deze gedoogconstructie. Waar het CDA moest buigen voor Wilders in de affaire Mauro, moet de VVD voor de SGP en het CDA buigen in liberale kwesties. Eerder al in de kwestie over koopzondagen, nu over de weigerambtenaren. Velen noemen dat hypocriet, noemen het draaien. Want zeker sinds de aanval op Wouter Bos, “u liegt en u draait en u bent niet eerlijk”, is draaien blijkbaar heel verkeerd.

Hennis draaide, ja. Maar je kan ook zeggen dat ze een compromis heeft moeten slikken. Met pijn in het hart, maar toch. Het knappe was dat ze dat eerlijk zei. “Het is tandenknarsend en tenenkrommend. Met de beste wil van de wereld kan ik de weigerambtenaar niet goedpraten. Maar de realiteit is dat ieder Kamerlid zich niet zelden geconfronteerd ziet met een worsteling tussen drijfveren, idealen en principes versus het pragmatisme dat nodig is om tot besluitvorming te komen.“ Ook op twitter zegt ze eerlijk dat ze er niet blij mee is. Koppejan en Ferrier deden net alsof ze wél iets voor Mauro hadden bereikt. Dat is veel erger.

Nieuwe politiek
Dat is dus echt nieuwe politiek. Niet zoals Leers rondom Mauro maar om de hete brij heen blijven draaien en wijzen op regels, of ingewikkeld doen. Nee, gewoon eerlijk zeggen: Ik ben het er niet mee eens, maar we steunen deze coalitie en dan moet het maar. Dat is eerlijkheid. Dat is open en eerlijk met kiezers praten. Want iedereen snapt dat. Iedereen moet wel eens met ‘tenenkrommend en tandenknarsend’ met de man voetbal kijken of tegen je idealen in met je vrouw mee naar de meubelboulevard. Zelfs al heb je gezworen dat je dat nooit zou doen, toen je nog dronken in een studentenhuis de waarheid en de oplossingen voor alles wist.

Het tegenstemmen van de VVD is en blijft pijnlijk, zeker door de truc van Wilders. Je moet natuurlijk ook goed nadenken wélke principes je opzij zet voor de macht. En iets belangrijks als homorechten, tja, de vraag is of je dat als liberaal op je geweten wil hebben. Ook de doorgeslagen fractiediscipline helpt daar niet bij. Maar als je het dan doet, doe het dan als Jeanine Hennis. Dat is de enige juiste manier en kan Jeanine Hennis met een foute beslissing toch een heldin zijn.

Huub Bellemakers gaat ervan uit dat GroenLinks-politici ook zo open en eerlijk over compromissen zijn als ze straks regeren.

Foto: via Wikimedia Commons