ThePostOnline

Een video zegt meer dan 1000 woorden

02-12-2011 12:00

http://www.youtube.com/watch?v=CWKTOCP45zYTwee video’s die deze week door verschillende kandidaten werden gelanceerd, vatten de verhoudingen in de strijd om de Republikeinse nominatie perfect samen. Ron Paul lanceerde bovenstaande beelden online om Newt Gingrich het vuur aan de schenen te leggen, terwijl Mitt Romney het onderstaande spotje op tv in Iowa gebruikte om zichzelf daar op de kaart te zetten. Het is duidelijk dat de ontknoping dichter bij begint te komen en dat Gingrich en Romney samen moeten bepalen wie de winnaar wordt.

Paul en Gingrich
De bovenstaande beelden die Ron Paul gebruikt om Newt Gingrich frontaal aan te vallen, hebben vooral als doel de geloofwaardigheid van de voormalige Speaker of the House in twijfel te trekken. Gingrich presenteert zichzelf als een man van conservatieve ideeën maar Paul beschuldigt hem van “serial hypocrisy”. Hij wordt vergeleken met president Obama en de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Conservatieve iconen als radio-host Rush Limbaugh en Republikeins afgevaardigde van Wisconsin en financieel woordvoeder Paul Ryan worden erbij gehaald om Gingrich in diskrediet te brengen. Hij wordt zelfs weggezet als klimaat-knuffelaar. Ron Paul laat daarmee zien dat hij Gingrich serieus genoeg neemt om hem aan te vallen. In tegenstelling tot al die andere kandidaten die boven alles niet Mitt Romney waren, is Newt Gingrich nauwelijks meer een flavor of the week te noemen.

http://www.youtube.com/watch?v=_E-Jq2Rb9Lo

Romney in Iowa
De andere veelzeggende beelden komen uit de koker van Mitt Romney. Hij lanceerde deze week voor het eerst een campagnespotje in Iowa. Lange tijd heeft de voormalige gouverneur van Massachusetts zich afzijdig gehouden in die staat omdat het de belangrijkste early state is met een uitgesproken conservatief profiel. In staten als Nevada, New Hampshire en Florida heeft Romney meer natuurlijke aanhang dan in Iowa. De afgelopen maanden heeft echter geen van de conservatieve kandidaten echt vaste voet aan de grond kunnen krijgen in The Hawkeye State en dus behoort een goed resultaat daar nog altijd tot de mogelijkheden voor Romney. Bovendien zou een goed resultaat in die staat zo’n verrassing zijn voor Mitt, dat hij de verkiezingen er bijna kan winnen. Hij presenteert zich nu dus op tv als de conservatieve zakenman die de federale overheid aan banden wil leggen in de hoop om de verkiezingsstrijd al over een maand te beslechten. Aan de hand van twee campagnespotjes kan de staat van de verkiezingsstrijd bepaald worden.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.