Sport

Zelfs met kanker is Feyenoord mooi

05-12-2011 15:57


Nog geen twee maanden geleden kreeg Djee van Suijlekom een keiharde diagnose om de oren. Zijn aanhoudende diarree en buikklachten bleken veroorzaakt door kanker. Een operatie wees uit dat het gezwel te groot was en dat er uitzaaiingen waren. De conclusie was even simpel als keihard. De zestigjarige Djee had nog maar kort te leven. En daar was zijn vrouw Ria. Want Djee was zoals elke Feyenoorder fan vanaf zijn geboorte. Omdat zij vanwege artrose geen werk en Djee door een beroerte zijn baan als taxichauffeur kwijtraakte was er geen geld voor een seizoenskaart. Sommige mensen hebben alles tegen. Ria deed een oproep via een Feyenoord-forum. Of Djee nog een laatste keer een wedstrijd van zijn club kon bezoeken.

Zenuwachtig
Toen gebeurden er dingen. Mensen boden aan om hem naar De Kuip te rijden. Een ander regelde een tekst op de elektronische reclameborden in het stadion. Voormalig verzorger en clubicoon Gerard Meyer belde met Djee. Er werden vip-plaatsen geregeld. Een verwarmde stoel. Ajacieden toonden via de mail hun medeleven. Fans besloten om in de twaalfde minuut een eerbetoon aan Djee te brengen. De fans van PSV werden benaderd of ze mee wilden doen. Dat bleek geen enkel probleem. Het zou een mooie dag worden voor Djee.

De man moet zenuwachtig zijn opgestaan. Een voetbalwedstrijd is ineens anders als het de laatste blijkt. Nog één keer de deur uit. Nog één keer die trappen van het stadion op. Nog één keer die Kuip zien vollopen met fans die vol verwachting zijn. Nog één keer de spelers het veld zien betreden terwijl men massaal ‘Hand in Hand Kameraden’ zingt. Er moet nogal wat door het hoofd van Djee en zijn vrouw Ria gegaan zijn. Die laatste keer.

Mooiste momenten
En toen kwam de twaalfde minuut. Djee wist van niks. Mensen gingen staan en hielden hun sjaaltjes boven hun hoofd. Feyenoorder en PSV’ers. Hand in Hand. Voor Djee. Zelden eerder werd You Never Walk Alone zo mooi gezongen. En hoewel Feyenoord aan het eind van dat lied een fraaie kans miste was de staande ovatie alleen voor Djee. Een mooier eerbetoon voor iemand die zijn einde ziet aankomen is er niet. Deze foto van AD.nl zegt alles. De reactie van Djee zegt alles. “Dit is een van de mooiste momenten van mijn leven. Prachtig. Waaraan heb ik dit verdiend? Wie ben ik helemaal?”

Als even later Cissé de één nul op het scorebord zet lukt het Djee nog net om zijn verzwakte lichaam uit zijn stoel te tillen. Daarna juicht hij nog één keer als Feyenoord op twee nul komt. De laatste keer. Djee leeft er niet langer door. Maar heeft de korte tijd dat hij nog te leven heeft een prachtige herinnering. We kunnen slechts hopen dat het hem helpt om de pijn te dragen.