ThePostOnline

De SP en PVV gaan Nederland slopen

07-01-2012 10:00

In onzekere tijden lopen de mensen massaal achter populisten aan. De populist belooft namelijk gouden bergen: iedereen, behalve de graaiers aan de top natuurlijk, gaat er op voorruit, de kwaliteit van zorg neemt toe en alle onzekerheden worden in één klap omgezet in zekerheden. Kortom, volgens de populist wordt het land stukken beter met hem, of haar, aan de macht. De leugen regeert dan ook nergens zo hardnekkig als in het land van de populist.

In Nederland ziet men dit vooral terug bij de PVV en de SP. Volgens velen zijn ze tegenpolen, maar in de praktijk bijna twee handen op een buik. Alleen op het gebied van diversiteit verschilt men. De een wil graag een dominante, volgens eigen zeggen superieure, wittemanscultuur, de ander een gezellige multiculturele samenleving waarin joden, moslims, Nederlanders en allochtonen in vrede met elkaar samenleven. Al het overige hebben ze gemeen. Zo hebben beiden een bloedhekel aan Europa, willen beiden de gulden terug, zijn de banken het gif van de samenleving en kan de zorg in eigen land veel en veel beter. Bovendien nemen zowel de PVV en SP het niet zo nauw met vrijheden voor de burger of politieke vriend. Discipline, discipline en nog eens discipline. Befehl ist Befehl, zegt men wel eens.

Mooi voor de bühne
Het is dan ook uiterst curieus dat zowel Wilders als Roemer hard schreeuwen dat het niet zo is. Zo is de SP de partij van “de ziekelijke linkse kerk die Nederland in een communistische staat wil veranderen”, terwijl de PVV “een bonte verzameling NSB’ers is die het liefst vandaag nog de moslim op de trein wil zetten”, of zoiets. Mooi voor de bühne, maar ongeloofwaardig voor de mensen die langer dan twee seconden nadenken.

De gulden invoeren, uit de Euro/EU stappen, banken nationaliseren, zorgpremie naar beneden, de riedel aan prachtige plannen is eindeloos. Wat men er echter niet bij vertelt, is wie deze plannen gaat betalen. Want dat willen Henk & Ingrid nog al eens vergeten: dat zulke zaken betaald moeten worden. Er maken bijvoorbeeld genoeg Henken & Ingrids gebruik van de voedselbank die wel een mooie televisie aan de muur hebben, maar geen eten meer kunnen betalen. Anderen mogen dat dan oplossen. Zelfredzaamheid, daar doen we niet aan.

Nederland wordt socialer
De stroom aan plannen gaat steevast gepaard met hetzelfde argument: “Ja maar, zo wordt Nederland socialer.” Hoe wordt een land socialer als het na een paar jaar diep in de schulden zit omdat er te weinig gewerkt of omgezet wordt? Want dat is wel de consequentie. Als je met werken 2.000 euro netto per maand verdient en met een uitkering 1000 euro plus allerlei subsidies en extraatjes, waarom zou je nog werken? Als je weet dat er altijd anderen zijn die jouw sores oplossen, waarom zou je dan nog verantwoord met geld en middelen omgaan?

Dus, wie gaat betalen? Waarschijnlijk de mensen vanaf twee keer modaal. Die mogen betalen omdat zij dat nog niet genoeg doen. 60-65% belasting, zonder HRA, om de rest van Nederland te kunnen pamperen. Ach waarom niet. Men moet de keuze hebben om niet te hoeven werken nietwaar? Nederland wordt er in ieder geval socialer van, toch? 

De slechtste partijen
De PVV en de SP zijn slechte partijen voor Nederland. Ze zijn slechts voor Nederland vanwege hun plannen en de economische consequenties daarvan. Al zou slechts de helft van deze plannen uitgevoerd worden, Nederland zal een kleine twintig jaar terugvallen op economisch gebied. Nederland zal inderdaad een aantal jaren socialer worden, waarschijnlijk totdat twee keer modaal en hoger uitgemolken is. Nederland zal tegen die tijd pas weten wat een echte crisis is.