Cult

Zijn ze bij Lowlands nou helemaal gek geworden?

14-01-2012 20:16

Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg maakte vandaag op Eurosonic bekend dat hij Halbe Zijlstra in het vervolg de toegang tot het Lowlandsfestival ontzegt. Halbe is namelijk stout geweest, want Halbe gaat op cultuur bezuinigen en heeft allemaal hele nare dingen gezegd! Daarom mag Halbe van Meester Eric niet meer meedoen. Als Halbe eind augustus met rugzakje en tentje bij de poortjes staat, komt Halbe er mooi niet in en wordt Halbe onverbiddelijk teruggestuurd. Dat zal Halbe leren! Het is een bizarre actie.

Dit is wat Van Eerdenburg zei:

“Halbe Zijlstra en de zijnen hebben zich zo laatdunkend over cultuur uitgelaten, als die ooit willen komen kijken op Lowlands, dan sturen wij ze weer weg. Wegwezen!”

Het zijn van die momenten waarop je je afvraagt wat iemand in godsnaam bezielt. Dat je tegen de bezuinigingen op de cultuursector bent, is volkomen begrijpelijk. Ik ben er ook niet voor. De plannen van het kabinet zijn verschrikkelijk in hun grofheid en ondoordachtheid, en zullen lijden tot een culturele en creatieve armoede die niet alleen onnodig is maar ook slecht voor het land. Het triomfalistische dédain van de verantwoordelijke staatssecretaris is inderdaad onbeschrijflijk en tenenkrommend. Dat je probeert mensen te overtuigen van je punt is dan ook volledig logisch.

Maar dat je het vervolgens, als directeur van Lowlands, serieus in je botte kop haalt om je politieke tegenstander als een klein kind buiten te sluiten van het evenement dat je organiseert, is te zot voor woorden.

Zelfgenoegzame arrogantie
Ik houd van cultuur, en ik heb sympathie voor Lowlands, maar hysterische idioten als Van Eerdenburg kunnen we in het maatschappelijke debat echt missen als kiespijn. De zelfgenoegzame arrogantie waarmee alles dat niet in het weldenkende plaatje past wordt afgeserveerd en weggezet als minderwaardig en ondermenselijk doet in niets onder voor de wijze waarop ze bij de VVD en PVV neerkijken op die subsidieslurpende linkse Gutmenschen.

Van Eerdenburg overtuigt bovendien met zijn boude statement helemaal niemand. Hij slaat feitelijk als een dolle om zich heen. Daarmee doet hij zijn goede zaak meer kwaad dan goed. Hij vindt wellicht wat instemming bij diegenen die het toch al met hem eens waren, maar ook dat is niet gezegd – hij weet mij als erkend tegenstander van de bezuinigingen aardig aan het twijfelen te brengen: als dit de club mensen is voor wie we het doen, is het dan wel de moeite?

Fatsoen en waardigheid
‘Linkse’ opiniemakers hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeroepen tot fatsoen en waardigheid in het debat, en tot respect voor de medemens wie hij of zij ook is. Dergelijke oproepen waren vaak expliciet gericht aan het adres van rechtse roeptoeters en hysterici en waren lang niet altijd onterecht. Wat Van Eerdenburg hier met Zijlstra doet is niet alleen totaal respectloos, maar getuigt ook van een chronisch gebrek aan kalmte en waardigheid.

Dat is geen moreel probleem maar vooral een praktisch probleem: als je de twijfelaars wil overtuigen van je gelijk, zul je hen dat gelijk moeten brengen op een manier die voor hen acceptabel is. Lompe extreemheden schreeuwen – zoals voor Wilders prima werkt – zal niet werken voor de groep mensen die ‘links’ ervan moet overtuigen dat het anders moet. Hoe lang het nog duurt voordat dat in de botte kop van sommigen ter linkerzijde doordringt – ik heb geen idee, maar dat Van Eerdenburg zichzelf en de cultuursector hier keihard in de voet schiet, lijkt me duidelijk.