ThePostOnline

De incheckoorlog

03-02-2012 15:35

Een abo is een handig ding. De krant wordt elke dag bezorgd, ik hoef geen muntjes in de meterkast te gooien en niet elke dag een kaartje bij de NS te kopen. Die laatste pret is nu voorbij. Ook mensen met een NS-abo moeten inchecken. Op 19 januari kreeg ik een mail van de NS: eerst in bus, tram en metro inchecken. Met veel abo’s kan op de plek van in- en uitstappen één of twee zones met plaatselijk OV te reizen. Dat mag dus niet meer zonder inchecken. Waarom dat niet mag kunnen ze niet uitleggen, ze twitteren over “een andere manier van reizen” en dat de controleurs anders niet kunnen zien wat voor abo ik heb. Huh? Dat staat er met grote letters op @OV_Online!

Behalve aan niet-uitleggen doet men aan ook aan dreigen. Als ik niet incheck “kan het zijn dat je niet meer uit een station kan komen” omdat stations met poortjes worden afgesloten. Ongewild levert de NS hier een nieuwtje, inchecken komt dus overal: ook in de trein. Wie met z’n abo met bus-trein-metro naar z’n werk forenst moet dus twaalf keer per dag in- en uitchecken!

Wat gebeurt er trouwens als je vergeet uit te checken? Krijg je dan een boete? Waarvoor? Je hebt toch een “geldig vervoersbewijs”? Blokkeren ze je kaart? Pakken ze hem af? Gaan ze dan extra geld van je chip halen?

Dat laatste dus. Op 30 januari kreeg ik opnieuw mail van de NS. Een rectificatie. Je MOET wel overal inchecken maar het KAN nog niet overal. Bij mensen die zo stom zijn geweest dat wel te doen heeft OV-chip lekker geld van hun Chipkaart gepikt. De NS adviseert dat zelf maar even terug te gaan halen.

Piet Bakker blogt over zijn incheckoorlog.