Humor

John de Mol produceert lijsttrekkersverkiezing PvdA

28-02-2012 16:30

Na het Nationaal Songfestival zal John de Mol nog een groot live-evenement gaan produceren: de PvdA-lijsttrekkersverkiezing. Het wordt volgens de Talpa-directeur een show met internationale allure. “We zijn natuurlijk afhankelijk van het talent dat meedoet, maar we gaan er in ieder geval een professionele show van maken. Dat gedoe met groene en rode briefjes is echt niet meer van deze tijd.” Wij mochten alvast een kijkje nemen bij de repetities en het moet gezegd: So You Wanna Be A Populist Star moet wel een enorm succes worden. 

Beauty contest
De Mol heeft gekozen voor het strakke stramien van The Voice of Holland. Dat betekent dat in de eerste ronde de vijf kandidaten zich presenteren op de stip. Een verkiezing is volgens De Mol toch een beauty contest en dus kijken de juryleden de kandidaten aan en draaien ze hun stoel weg bij een te lelijke kandidaat. De kandidaat bij wie de meeste juryleden hun stoel vol afgrijzen omdraaien, valt af.  “Op die manier houden we vier kandidaten over, perfect voor de Battle-ronde”, vertelt De Mol.

Het lijkt erop dat mevrouw Lutz Jacobi de eerste afvaller wordt. Het Friese Kamerlid werd tijdens de repetities hardop uitgelachen door juryvoorzitter Felix Rottenberg en zijn collega Rob Oudkerk: “Het lijkt godverdomme de vrouwelijke Ties Prakken wel! Daar win je toch geen stemmen mee!”, aldus Rottenberg, die de kandidaten onder meer beoordeelt op fatsoen en morele standaarden.

The Battle
De overige vier kandidaten Van Dam, Samsom, Plasterk en Albayrak gaan vervolgens tegen elkaar battlen. “Ze zullen scherp en inhoudelijk met elkaar in debat moeten”, vertelt Rottenberg. “Dat is nog een hele toer, want het debat wordt geleid door Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw. In de repetities moest Diederik Samsom tussenbeide komen toen Jeroen en Matthijs niet alleen de kandidaten, maar ook elkaar niet meer uit lieten spreken.” Toch is dat volgens Rottenberg meteen een goede oefening. “Op deze manier kunnen ze zich voorbereiden op hele spannende debatten tussen Wilders en Roemer.”

Rutger Castricum
De twee winnaars gaan door naar de grote finale, waar een confrontatie met Powned-verslaggever Rutger Castricum wacht. Rottenberg: “Daar moeten ze bewijzen in de gekste situaties hun mannetje te staan. Dat is een absolute voorwaarde voor de toekomstige fractieleider. Rutger zal hen streng ondervragen op issues als de eurocrisis en anale seks. De kandidaten moeten overal een goede one-liner bij hebben en krachtig overkomen. Niet te krachtig, want als Rutger gaat huilen zijn ze af.”

Als we John de Mol vragen naar zijn persoonlijke voorkeur, wil hij geen antwoord geven, maar een tipje van de sluier licht hij wel op: “Samsom is erg goed, maar zijn uitstraling is wat te kaal. Het is show en ik kan je alvast vertellen dat Nebahat Albayrak dat goed begrepen heeft. Zij doet onder meer een fantastische act met een indianentooi. Daar is het publiek gevoelig voor.” Hij kijkt tevreden om zich heen. “Dit gaat uitstekende kijkcijfers opleveren”, zegt hij. “Daar durf ik mijn land onder te verwedden!”

Jeroen Weghs is geen PvdA-lid, maar gaat zeker kijken.