ThePostOnline

Nederland in mineur: “een schop onder je kont van je ouders”

30-03-2012 15:00

Een breed lachende premier kan niet voorkomen dat ‘de Nederlander’ steeds pessimistischer is over de toekomst van het land. Daarin staan we overigens niet alleen, ook in de rest van Europa ziet men de toekomst somber in. Het behoud van sociale voorzieningen is daarbij een groot aandachtspunt, niemand ziet natuurlijk graag dat regelingen afgebouwd worden. Wanneer je de stemming op Twitter alleen al peilt rommelt het aan onvrede over miljarden “voor Griekenland” en de JSF terwijl de sociale voorzieningen zwaar onder druk staan. Het grootste punt van zorg is echter niet financieel van aard, maar gewoon het heel zachte ‘sociale gedrag’.

Ingewikkeld probleem
Het lastige aan de wensen van de Nederlandse bevolking is dat progressie op deze vlakken niet per se door de overheid te sturen is. De maatschappelijke onvrede rond ‘sociale cohesie’ is al langere tijd een heet hangijzer, ook bij vorige kabinetten. Hoewel ‘links’ misschien graag anders zou zien is de toegenomen onvrede geen resultaat van iets als een “guur rechts” kabinet. Er zullen wellicht wél weer mensen zijn die ontevreden zijn over het feit dat ook een nieuw kabinet dat (gedoog)steunt op het fenomeen Wilders weinig aan de richting van de maatschappelijke veranderingen heeft kunnen doen.

Al met al staan er tegenover ontevreden PvdA kiezers ook weer tevreden VVD stemmers. Ruim de helft van de bevolking lijkt ook te berusten in de vorm waarop we met dit land omgaan en geeft een voldoende aan vertrouwen in de regering, blijkt uit een kwartaalrapportage van het Sociaal en Cultureel Planbureau. (SCP)

Opleiding

Verschillende groepen als lager opgeleide werklozen en hoger opgeleide werkende jongeren zijn tot op het bot verdeeld in hun oordeel over verschillende probleemgebieden. De hoger opgeleiden vinden bijvoorbeeld allochtonen een veel minder groot ‘probleem’ en vinden ook de EU veel vaker “een goede zaak”. Dat komt natuurlijk deels doordat de maatschappelijke contacten anders zijn. Zoals iemand laatst cynisch riep, “Die komen natuurlijk geen, of hele andere allochtonen tegen!”. Hetzelfde geldt min of meer voor de EU, waar hoger opgeleiden wél eerder de vruchten kunnen plukken van globalisatie, ook op de banenmarkt.

Een beter Nederland is simpel
Volgens het SCP heeft de economische crisis geen invloed op de opinie over integratie of het eigen leven. Wel ziet men in brede zin de somberheid toenemen. Wanneer er wordt gekeken naar de focusgroep discussie bij dit onderzoek valt op dat veel mensen eigenlijk heel makkelijke oplossingen zien voor de bestaande problemen. Er wordt vooral verheugd naar het verleden gekeken, toen het blijkbaar nog wel goed ging. Vroeger was er nog meer aandacht voor kinderen bijvoorbeeld, en kreeg je af en toe “een schop onder je kont van je ouders”. De Nederlander weet dus heel goed wat men anders zou willen en vertrouwt daarbij ook niet primair op de overheid. Als het op de praktijk aankomt schrikt men echter toch terug voor een nieuwe-oude aanpak, want de eigen kinderen hebben het dan misschien “niet zo bedoeld”.

CC-Foto: celesteh