ThePostOnline

John Leerdam (PvdA) is een schande voor de Tweede Kamer

04-04-2012 10:00

Wat was het toch lachen, gieren en brullen gisteren. Kijk die gekke John Leerdam toch eens in een grap van Giel Beelen trappen. Collega Weghs maakte er nog een aardige satire van. En zeker, ik moest ook lachen. Tot het kwartje viel en ik verdrietig werd. John Leerdam, die gekke malle Johnny met zijn bolle toet, staat voor iets dat veel erger is: de teloorgang van het aanzien van de Nationale Vergaderzaal.

Ik neem u eerst mee terug naar 2007. Lees eens wat Huub Stapel (die op dit moment langs de theaters trekt als een meer dan indrukwekkende Napoleon. Gaat dat zien.) over John Leerdam zei voor de camera (vanaf 11.00) van NRC Next:

Als je John Leerdam, onze nationale excuusneger voor cultuur, in de Tweede Kamer hebt zitten… Nou, hou dan maar op. Dat komt nooit meer goed. Die zat mij twintig jaar geleden op Curaçao uit te leggen hoe je alle subsidiepotten kon leegroven en een ongelooflijk aangenaam leven kon hebben zonder heel erg veel uit te spoken. (-) Dat zit gewoon voor de PvdA in de Tweede Kamer. Schandalig gewoon.

En dat zegt dus Huub Stapel, één van de beste acteurs die we in dit land hebben, mind you.

De brievenbuspisser en de mafkees
Terug naar nu. De media hebben – ik deed overigens zelf mee – het PVV-Kamerlid dat dreigde bij een buurman in de brievenbus te pissen (Lucassen) aan de schandpaal genageld. De PVV-pornobaron (Sharpe) moest opstappen en ook De Kopstootgever (Hernandez) kreeg er fel van langs. En terecht. In mijn optiek hoeft een Kamerlid niet een ‘beter mens’ dan de gewone man in de straat te zijn. Maar ik geloof wel in de voorbeeldfunctie die je als Kamerlid per definitie hebt. Wie stemt voor strenger straffen kan zich niet als de eerste de beste onaangepaste dan wel crimineel gedragen.

Wat ons brengt op het geval Leerdam. Waarom kwam de kwestie niet ter sprake in het Acht Uur-journaal? Waarom de bovengenoemde méér dan ordinaire PVV’ers wel en Leerdam niet? Zou het kunnen omdat hij van de PvdA is? Dat weet ik dus niet, ik geloof niet zo in de praatjes dat de NOS een links bolwerk is. Maar ik geloof wel in gelijke monniken met gelijke kappen. En dat is vooralsnog niet gebeurd.

Waarom John Leerdam niet deugt
In beide fragmenten uit het programma van Giel Beelen zien we De Politicus op zijn slechtst. Ongeacht de vraag en aanleiding een standaard-verhaaltje. Stel dat de door Giel Beelen verzonnen kwesties écht waren, Leerdam had dezelfde antwoorden gegeven. Zonder na te denken had hij dan wederom een politiek ongevaarlijk antwoord gegeven. Geen haan had er naar gekraaid.

Maar het zijn dus verzonnen kwesties. En tóch geeft hij antwoord, gelijk een robot. Terwijl ik dit tik probeer ik woorden te vinden voor de totale stupiditeit van deze man. Maar het lukt mij niet. Gelukkig is daar Volkskrant-columniste Nausicaa Marbe die mij middels Twitter uit de brand helpt.

Go Nausicaa

 

Wat Nausicaa zegt: Hij pist in de smoel van de kiezer waar hij geen respect voor en geen boodschap aan heeft. Zo groot is dat electoraat van Leerdam niet eens, hij kreeg in 2010 slechts 3341 voorkeurstemmen. Maar toch. Dit sujet mag dus in de Tweede Kamer zitten en Diederik Samsom vindt het okay. Ik heb zelden een Kamerlid zo’n grote middelvinger zien geven naar de burger.

Het is om te kotsen.

Gisterenavond stond een toneelstuk – geregisseerd door Leerdam – op de planken in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Eén van de acteurs –  Leerdam zelf – zegt daarin rake woorden. Rake woorden die direct van toepassing zijn op John Leerdam, lid van de PvdA-Kamerfractie:

Het enige dat je met liegen bereikt is dat de waarheid niet meer geloofd wordt.

Bas Paternotte schrijft net zo fel over falende PVV’ers als over falende PvdA’ers. Wie dat in dit metier niét doet, is geen knip voor de neus waard.