Weten & Tech

Zzzooom! Goedkope foto’s op Eerlijkefoto.nl: agressieve klantenhaat van ANP en Hollandse Hoogte [update]

02-05-2012 17:57

Ach, kijk aan. De Nederlandse fotobureau’s ANP en Hollandse Hoogte gaan innoveren (nu al! In 2012!). Voortaan kunnen “Particulieren die op internet actief zijn voortaan voor een klein bedrag legaal nieuwsfoto’s publiceren“, tetteren ze zelfvoldaan in een als nieuwsbericht vermomd persbericht op, hoe kan het ook anders, ANP. Op Eerlijkefoto.nl kunnen “particulieren die op internet actief zijn voortaan voor een klein bedrag (3,50 euro per lage resolutiefoto) legaal nieuwsfoto’s downloaden en plaatsen op blogs of sociale media als Twitter en Facebook”. Dat klinkt klantvriendelijk! Toch? Oh, wacht…

Want Hollandse Hoogte en ANP-foto kondigen tegelijk aan dat ze illegaal geplaatste foto’s strenger gaan aanpakken. Daarvoor hebben ze een “gespecialiseerd bedrijf” ingehuurd (laat ons raden: Cozzmoss (tegenwoordig: Auxen)? Stichting Swordstone?) dat zegt “met moderne technologieën” gestolen foto’s te kunnen herkennen. “Met moderne technologieën gestolen foto’s herkennen”. Dat klinkt nog eens innovatief. Of zouden ze gewoon Google Images bedoelen? Waar het al langer mogelijk is om een foto te uploaden en Google naar gelijkende foto’s te laten zoeken.

Schadeclaim!
En wat gebeurt er eigenlijk als die “gespecialiseerde bedrijven” gestolen foto’s herkennen? “Die kunnen een schadeclaim tegemoet zien”. Aha. Zozo. Een schadeclaim! Of bedoelen ze: een in een lege huls verpakte vorm van juridische intimidatie? Schadeclaims worden namelijk door een rechter toegekend, maar niet zomaar. Wie een foto illegaal plaatst wordt geacht een redelijke vergoeding (de NVJ heeft daar bijvoorbeeld staffels voor) als vergoeding aan de fotograaf te betalen. Daarvoor moet wel eerst even een sommatie worden gestuurd met daarin ofwel de mededeling dat de foto niet online mag staan en er sprake is van schade waarvan een rechter eventueel zou kunnen zeggen dat die schade is vergoed, ofwel het verzoek de factuur van de fotograaf voor het verkopen van de foto tegen marktconforme prijs te betalen. Dat is dus wat anders dan “een schadeclaim tegemoet zien”. Iedereen kan brieven sturen met “ik heb schade opgelopen, betaal mij nu heel veel geld”, alleen domme en geïntimideerde mensen betalen dat dan ook echt.

Het gaat er bij ANP-foto en Hollandse Hoogte dus vooral om dat het internet zo gemeen doet en foto’s waar papieren media voor moeten betalen zomaar gratis op het internet terecht komen. Boehoe en huiliehuilie dus. Waar kennen we dat ook alweer van? Ohja: Buma/Stemra! “Boehoe, YouTube publiceert zomaar muziekclips, we willen een embedbelasting! En iedereen die zijn radio aan heeft staan moet ook betalen!”.

Klantenhaat
Gelukkig hebben ANP en Hollandse Hoogte geleerd van Buma/Stemra en de entertainmentindustrie: tegenover klantenhatend, internethatend, intimiderend agressief gedrag om “fotodieven” (lees: 90% onwetende bloggertjes en social media gebruikende scholieren) aan te pakken moet wel een innovatie staan. Zie daar Eerlijkefoto.nl. Foto’s tegen lage prijzen, eerlijk en innovatief toch?

Maar wacht, wat staat er in de kleine lettertjes? “De beelden van Eerlijkefoto.nl mogen niet commercieel worden gebruikt.” Oh. Dus een site als DeJaap.nl, 100% commercieel want adverteerders, kan dus géén foto’s van Eerlijke foto’s gebruiken? Dat schiet lekker op. Wat een pracht van een dode mus! En op social media als Facebook en Twitter zal dat dan ook wel niet gaan werken, is het wel? Die zijn namelijk óók commercieel. Blijft er ineens verdomd weinig over waar die foto’s wel op mogen worden gebruikt. Huis-, tuin-, en keukenblogjes. Waar niemand op komt. Lekker veilig. Dan kun je toch je foto’s voor een prikkie doorverkopen maar je loopt niet het risico dat de grote opdrachtgevers je foto’s niet meer willen, want op de kleine blogjes komt namelijk nooit iemand. Dan is 3,50 euro nog duur eigenlijk. Voor een foto waar je online niks mee kan, behalve bekijken.

Innovatie
Hoe dan ook, we zijn blij dat tenminste de innovatie van “innovatie” überhaupt in het brein van de heren oud mediale fotografen is opgekomen. Vooralsnog maken ze zichzelf straal belachelijk door nog agressiever dan Buma/Stemra en Brein bij elkaar vooraf te roepen dat ze schadeclaims gaan eisen (wat dus nergens op slaat), maar dan kunnen die zes bezitters van een weblog waar echt niks commercieels aan is toch maar mooi lage resolutie foto’s publiceren. Hoera! Dat internet gaat nog eens heel groot worden!

DeJaap.nl stelt doorgaans alles in het werk om alleen auteursrechtenvrije foto’s of foto’s met een CC-toestemming te publiceren en wil geenszins aanmoedigen tot het stelen van kostbare foto’s. Overigens raden wij Reporters.nl aan voor betaalbare hig res beelden. Kost wat meer, heb je ook wat. En niet verboden voor commercieel gebruik.

Update: Het betreffende bedrijf dat “gestolen foto’s gaat opsporen” schijnt Corrigon te heten. Volgens een bron: “Opgericht door ex-Mossad agenten die werken met bij de Mossad bedachte technologie”.