ThePostOnline

Gevaarlijke outsider lijsttrekkerschap CDA; interview met Marcel Wintels

09-05-2012 12:00

Hij stelde zich als eerste kandidaat toen CDA-voorzitter Ruth Peetoom bekend maakte dat er een lijsttrekkersverkiezing zou plaatsvinden. Inmiddels staat de 48-jarige Marcel Wintels, topman in het onderwijs, derde in polls en lijkt hij een gevaarlijke outsider voor het lijsttrekkerschap van het CDA.  Aan de vooravond van het tweede debat, vanavond in Groningen, sprak Wintels met DeJaap. “Ik wil belangrijke hervormingen doorvoeren op de woning- en arbeidsmarkt.”

Maandag was het eerste debat. Het was niet echt een succes. Het was zelfs ronduit saai. Hoe beviel het u?
“Het debat was inderdaad nogal flauw en bovendien erg saai. Het was eigenlijk niet eens een debat. Ik hou van spontaniteit, door meteen op elkaar te kunnen reageren. Dat kon nu niet, want het was allemaal nogal georkestreerd. Alle kandidaten waren na afloop van mening dat er in de volgende debatten meer ruimte moet zijn om de onderlinge verschillen te benadrukken.”

Zijn die verschillen er dan? Iedereen staat toch achter de uitkomsten van het Strategisch Beraad?
“Hele grote verschillen zijn er inderdaad niet, maar accentverschillen zijn er natuurlijk wel. Maar de vraag is natuurlijk hoe we die abstracte termen gaan vertalen naar beleid. Welke keuzes maak je dan? Hoe zorg je ervoor dat de overheid niet als een soort regelneef gezien wordt. De Haagse regelneef met de illusie dat het allemaal wel wordt geregeld vanuit Den Haag. Ik streef naar een bescheiden overheid, die ruimte geeft aan initiatief voor de burger.”

U kreeg daar tijdens het debat nogal wat bijval voor. Sterker: u kreeg daarvoor een groot applaus.
“Dat deed mij deugd. Het is dus een geluid dat kennelijk door veel leden van het CDA wordt onderkend. Het sterkt me in de gedachte dat we terug moeten naar een samenleving waarin mensen het verschil maken. Soms lijkt het wel dat de overheid drukker is met het maken en handhaven van regels, dan met het aanjagen van mensen om hun dromen na te jagen. Die ruimte moeten zij hebben, met een overheid die zich bescheiden opstelt.”

U staat nu derde in de polls. Hoe gaat u zich de komende week onderscheiden?
“Ik was vroeger ondernemer en wil ook staan voor een politiek van daadkracht, meer  no-nonsense politiek. Minder praten, meer doen, die mentaliteit.  Ik ben gericht op het zoeken van oplossingen en ik durf maatregelen te nemen. Ik ben voor een hervorming op het gebied van de arbeidsmarkt, de woningmarkt en in de zorg. Dat zijn thema’s die we veel te lang voor ons uit hebben geschoven. Het zijn problematische thema’s. Kijk eens naar Duitsland. Waarom doen zij het beter? Omdat zij hervormen op die markten, waardoor ze een kleinere overheid en een flexibelere arbeidsmarkt hebben. Daardoor zijn de Duitsers veel concurrerender. Ik wil die hervormingen voor het CDA graag oppakken.”

Gisteren viel oudgediende en verklaard PVV-tegenstander Ab Klink uw concurrent Van Haersma Buma aan in het NRC. Wordt het inmiddels niet een wedstrijd ‘wie heeft niet geheuld heeft met de PVV’?
“Nee, daar ben ik niet bang voor. Ik was in elk geval blij te lezen dat Klink en Hirsch Ballin mij een goede  kandidaat vinden… Laat ik voorop stellen dat ik het uitermate belangrijk vind dat we in ons land ten alle tijden respectvol met elkaar omgaan. Dat geldt voor iedereen in ons land. Dat is het fundament van de christendemocratie, de basis voor de toekomst van ons land.”

Samenwerking met de PVV is dus uitgesloten.
“Samenwerken zit er zeker niet in nee. Die lessen zijn geleerd, dat is duidelijk. Het is goed om vast te stellen hoe en waar het is fout gelopen. Nu moeten we zorgen dat we het vertrouwen in onze partij terugkrijgen.”

Hoe wil u de vele verloren kiezers in Brabant en Limburg terug gaan winnen?
“We zijn veel kiezers verloren aan de VVD, de PVV en bovendien zijn veel mensen thuisgebleven. Veel CDA-mensen vonden het dus niet eens de moeite om naar de stembus te gaan. Het probleem zit als volgt: we zijn een veel te gesloten en onherkenbare bestuurderspartij geworden. Het moet minder Haags, minder gesloten en meer in de samenleving. We moeten duidelijk gaan stellen wie wij zijn. Een brede volkspartij waar iedereen terecht kan, nabij, midden in de samenleving.”

U bent een onbekende binnen de landelijke politiek. Gaat u dat niet opbreken?
“Ik was natuurlijk een onbekende kandidaat, maar dat is snel aan het veranderen. Bovendien heb ik het gevoel dat door veel mensen een frisse wind en nieuwe energieke kracht belangrijk gevonden wordt. Ik ben een sportman en die willen altijd winnen. Bij een wielerkoers moet je ook niet aan kop beginnen, maar op tijd demarreren… Niet te vroeg en niet te laat.”

Toch heeft u geen ervaring in de Haagse politiek.
 “Alle stappen die ik nam waren er altijd een in een onbekende wereld. Dat is het begin aftasten, maar dat komt vanzelf goed. Met goede mensen om je heen gaat dat zelfs erg snel. Ik heb mij deze periode in elk geval één ding voorgenomen: ik blijf mezelf. Ik heb geen spindoctors, geen campagneteams die voor me twitteren, ik twitter altijd zelf, en geen shirts en petjes. Het staat me niet tegen, maar past niet bij mij. Ik doe het op mijn manier: onbevangen en ontspannen, gewoon mezelf zijn.”