ThePostOnline

Interview: lokale PvdA-er Otto Reuchlin over aanstaand debat met PVV’er Ton van Kesteren

24-05-2012 10:00

“Op Twitter merk ik vaak dat ik me druk maak over precies dezelfde dingen als PVV-aanhangers”, zegt Otto Reuchlin, commissielid voor de PvdA in de stadsdeelraad van Amsterdam-Centrum. Hij schrijft ook een blog die vele honderden bezoekers per dag krijgt: “Otto’s blog, over sociaaldemocratie zonder dogma”. Hij zal aanstaande vrijdag in debat gaan met PVV-prominent Ton van Kesteren. Het debat wordt uitgezonden op Salto 1 TV en zal tussen 22:15 en 23.00 plaatsvinden. Haast een unicum, aangezien Geert Wilders sinds de oprichting van de PVV in 2005 zelden een PVV-er buiten de Tweede Kamer in debat liet gaan met de PvdA. De live-stream vindt u dan hier (en DeJaap herinnert u er morgenavond nog een keer aan).

Reuchlin valt op binnen de PvdA, omdat hij de problemen die de PVV signaleert als zeer reëel bestempelt: “De Europese Unie is volkomen doorgeschoten. De euro was een vergissing en is ondemocratisch doorgedrukt.” De oplossingen die Wilders oppert werpt hij echter verre van zich: “Nu wil hij bijvoorbeeld uit de Europese Unie stappen. Onzin natuurlijk. Ik ben vóór de Europese Unie. Heel ouderwets: als garantie voor vrede op het continent. Het is echter problematisch dat ons parlement alleen ‘ja’ of ‘ja’ kan zeggen als het een moeizaam tot stand gekomen Europees compromis voorgelegd krijgt.”

Bij bosjes ontslagen
“Nederland is nu gedwongen tot hervormingen. De Kunduz-coalitie heeft daarom in haar wijsheid bijvoorbeeld besloten in feite een streep te zetten door het ontslagrecht. Zonder dat er een fatsoenlijke discussie over is geweest. Zonder dat daar werkelijk iets tegenover staat. Je zult zien, mensen worden straks bij bosjes ontslagen. En dan mogen ze terugkomen als freelancer. Voor het minimumloon, áls er werk voor ze is.”

“In Italië en Griekenland stijgt het zelfmoordpercentage schrikbarend, omdat die landen veel te snel moeten hervormen. Gewone werknemers en kleine ondernemers zijn slachtoffer. Eigen schuld? Ja, zo denkt Stoomwals Brussel vrees ik.”

Euro niet heilig
“Ik ben het ook met Wilders eens dat de euro niet heilig is. Zal overstappen op een ‘neuro’ werkelijk zo’n vreselijke crisis veroorzaken? Misschien is het wel gezond voor Europa. Vóór de euro zat de gulden trouwens ook al vastgeklonken aan de D-mark. Werkte prima. En binnenkort betaal je toch altijd overal met een pasje. Dan hoef je helemaal nooit meer geld om te wisselen, of je nou één munt of tien munten hebt.”

Hoe denkt Reuchlin over integratie, het paradepaartje van de PVV? “Die hele moslimhysterie van Wilders en consorten is onzin. En inmiddels is het gelukkig van links tot rechts geaccepteerd dat je immigratie goed moet reguleren. Let wel, het was Job Cohen die als staatssecretaris onder Paars onze strenge asielzoekerswet maakte. Maar ook nu geldt weer, pas op voor nieuwe taboes. Ik denk dat het goed is, te zorgen dat immigranten uit andere Europese landen pas na vijf jaar een bijstandsuitkering kunnen krijgen. En niet, zoals nu, al nadat ze hier een half jaar gewerkt hebben. Dat heeft een onnodig aanzuigende werking en ondermijnt uiteindelijk ons sociale systeem. Maar de drempel verhogen naar vijf jaar mag niet, vanwege Europese regeltjes. Weer zo’n voorbeeld hoe de Europese Unie onze sociale welvaartsstaat kapotmaakt.”

Stop met elkaar verketteren
Is de PvdA wel gediend van dit geluid? “De PvdA is nog erg Europa-minded”, stelt Reuchlin. “Maar je ziet hoopvolle bewegingen. Verzet tegen de ‘drie procent’, bijvoorbeeld. En Samsom zegt ook: Europa moet een sociaal Europa worden, niet een Europa dat alleen de grote multinationals bedient.”

“Uiteindelijk willen PVV én PvdA de afbraak stoppen van de bestaanszekerheid die ons land je bood. De bescherming was in het verleden misschien té groot. Maar nu worden veel te snel, veel te veel zekerheden omver gehaald. Alles staat op de tocht: betaalbare scholing voor je kinderen, je huis, je baan, je pensioen, je zorg, veiligheid in je buurt. Onze oplossingen zijn vaak verschillend. Maar laten we stoppen met elkaar te verketteren. We hebben elkaar veel te vertellen.”

Foto: Otto Reuchlin, van zijn eigen blog.