ThePostOnline

Buzzpeil Sociale Media Opiniepeiling: VVD & SP lopen uit ten koste van PVV

08-07-2012 14:43

De Buzzpeil social media opiniepeiling van deze week laat zien dat de VVD en SP uitlopen ten opzichte van de rest van de partijen. In deze peiling staat de VVD op 33 zetels, de SP op 32. De gewonnen zetels lijken vooral bij de PVV vandaan te komen, de PVV verliest 2 zetels en komt uit op 18. De PvdA verliest een zetel en lijkt met 20 zetels de aansluiting definitief kwijt. Ook op basis van de laatste peiling lijkt het er nu op dat kiezers zich op 12 september de vraag moeten stellen; ‘Wil ik door met kabinet-Rutte II of zie ik meer in kabinet-Roemer I?’.

Minieme verschuivingen CDA, D66 en PvdD
D66 verliest deze week 1 zetel en komt uit op 16 zetels, het CDA wint er 1 en komt op 14. De Partij voor de Dieren staat op 4 en wint de verloren zetel van vorige week hiermee weer terug.

Kleinere partijen stabiel
De Christenunie en de SGP behoren tot de partijen die afgelopen week stabiel zijn gebleven op respectievelijk 6 en 2 zetels. GroenLinks blijft voor het eerst sinds weken stabiel op 5 zetels, en heeft hiermee de dalende trend gestopt.

Wekelijkse opiniepeiling op basis van social media.

Door te luisteren naar wat er op internet ‘gezegd’ wordt over politieke partijen genereert Buzzpeil wekelijks een opiniepeiling. Buzzpeil bevraagt geen mensen, zoals andere opiniepeilers dat doen.

Over Buzzpeil
Buzzpeil is een volledig onafhankelijk initiatief van Bureau Spraakwater. Bureau Spraakwater richt zich op het versterken van het publieke debat. Dit gebeurt door het geven van trainingen debatteren, het organiseren van debatten en het verzorgen van debatworkshops.

Download hier het Excelsheet met alle data.