ThePostOnline

‘Joost Niemöller moet de ramadan accepteren als Nederlands feest’

24-07-2012 12:49

Het is ramadan. De maand waarin bepaalde figuren hun frustraties met de moslimgemeenschap moeten uiten. Figuren als Joost Niemöller. Hij begint zijn artikel op de Dagelijkse Standaard met de totale frustratie die hij ervaart als atheïst tijdens de Ramadan. Hij voelt zich doodgegooid met de maand die voor moslims als gezegend wordt ervaren. Hij licht zijn artikel toe met argumenten als het pornowebsiteverbod in Indonesië. En eindigt zijn artikel met een treffende zin: “Zouden we het niet zo kunnen regelen dat die Ramadan massaal ondergaan wordt in het moslimland van herkomst”. Omdat Niemöller dan écht pas kan ademen. Een hele maand lang.

Hoewel de reacties op het artikel van Niemöller grotendeels positief waren, lijkt hij op een andere soort reactie te wachten. Hij heeft het artikel geschreven als een polemiek en heeft daarmee de eerste stap gezet. Nou, hier is mijn stap.

Voorvocht van Sinterklaas en kerst
Laat ik beginnen met het feit dat onze beste Joost totaal heeft genegeerd dat de resterende elf maanden wij, de gevreesde anderen, met andere feestdagen worden doodgegooid. Feestdagen die bij mijn weten ook niet atheïstisch zijn. Wat dacht je van het spreekwoordelijke ‘voorvocht’ van Sinterklaas en kerst dat al in september begint? De dagelijkse en vooral geforceerde ontboezemingen van de mensen op je werk of school. De constante en oneindige toevoer van ‘blijdeboodschaplekkages’ in de aanloop van kerst en Sinterklaas. Dát is pas moordend voor de niet-vierende. Dan pas lijkt het alsof het ieder jaar erger wordt. En dat wordt het ook. De winkelcentra, de tankstations en scholen die ondergekotst zijn met kerst- en Sinterklaasversieringen. Om nog maar te zwijgen over die verschrikkelijke “seizoensmuziek”. Dát maakt pas ‘domweg geen deel uit van mijn leefsysteem’.

De ‘voorgalm’ van de Ramadan is hier helemaal niets bij. “Sinterklaas en kerst, ja, dat is de Nederlandse cultuur”, wordt ons verzekerd. En nee, de islamitische feestdagen maken daar geen deel van uit, wordt er bij gedacht.

914.000 moslims
Wat buiten de hetze-achtige tekst van Niemöller is gelaten, is dat er nu in Nederland 914 duizend moslims te vinden zijn. Moslims die, als ze een Nederlands paspoort hebben, we ook ‘Nederlanders’ noemen.
De wereld verandert. Nederlanders zijn moslim. Moslim zijn is Nederlander zijn. Het staat gelijk aan elkaar en dat is voor de Nederlandse moslim niet los van elkaar te zien. Sinterklaas is niet langer het enige Nederlandse feest dat wordt gevierd. Ramadan hoort daar ook bij. Het betogen voor de ramadan zou daarom ook overbodig moeten zijn. Maar het blijkt dat dit nog altijd nodig is. We moeten dit in het hoofd krijgen en ons erover heen zetten.

Bovendien is het erg opmerkelijk dat men een onderwerp, dat te veel aandacht krijgt, probeert te bashen door het aandacht te geven. Niet bepaald de beste remedie, toch? Het is sowieso niet te snappen waarom van alle mensen uitgerekend atheïsten dit zo boeit. Voor hen zouden alle geloven even vies en vunzig moeten zijn. Allemaal een even erge indoctrinatiehemel voor heilloze mannen die weerloze mensen misbruiken. Of is dat soms anders bij de islam? Is dat misschien het ultieme foute geloof? Fouter dan andere geloven?

Zoals gezegd: de wereld verandert. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan je zorgen maken over het ramadan-schap in de Albert Heijn. Maar dat is vast moeilijk te accepteren voor liberale, vrijdenkende atheïsten zoals Joost Niemöller.

Fatima Warsame is student Journalistiek en Communicatie in Utrecht en heeft een fascinatie voor Amerikanen en hun politiek. Ze is en blijft voor altijd een Call of Duty-fangirl.