ThePostOnline

Lachebekje Mark Rutte krijgt ballen van Europa

06-08-2012 14:06

De VVD-campagne gaat goed van start. Afgezien van een goede uitgangspositie in de peilingen, kreeg Rutte onlangs ook een cadeautje van de Volkskrant. Of eigenlijk van anonieme ambassadeurs, diplomaten en ambtenaren van uiteenlopende lidstaten van de Europese Unie. ‘Het Europese geduld met etterbakje Nederland is op’, laten zij Marc Peeperkorn optekenen. ‘Het probleem is dat Nederland bijna altijd dwarsligt.’

Het is natuurlijk niet verbazingwekkend dat mensen die van Europa hun werk hebben gemaakt, wat geïrriteerd zijn als er iemand is die iets minder enthousiast is. Zoals een pacifist niet bij een wapenfabrikant gaat werken, zo neem ik aan dat de meeste diplomaten en ambtenaren in Europa behoorlijk eurofiel zullen zijn. Hun meningen zijn echter wel een beetje merkwaardig. Een EU-ambtenaar waarschuwt bijvoorbeeld dat Nederland straks geen vrienden meer heeft. Alsof er niet meer EU-landen eurosceptisch zijn. En een ambassadeur zegt: ‘Steeds opnieuw mekkert Rutte tijdens de EU-toppen: ‘Ik kan niet tegen de wensen van de Tweede Kamer ingaan.’
Welkom in de wereld van de democratie. Daar heeft een eurocraat nog niet veel ervaring mee, blijkt maar weer.

De eenling die doordendert
En ondanks de opmerkingen dat Rutte een machteloze leider en een bange premier is, zal het VVD-campagneteam erg blij zijn met dit artikel. Want er komt toch een beeld naar voren van een eenling die strijdt tegen de Europese karavaan die doordendert. En dat vinden VVD-kiezers wel prettig. Vooral als zij zich bedenken dat als voormalig VVD-leider Gerrit Zalm iets langer had volgehouden, landen als Italië en Spanje helemaal niet mee had gedaan aan een gezamenlijke munt.

Afgezien van Geert Wilders, die zich bedreigd voelde door de VVD-leider die hij een ‘wildebras’ noemde, vond Nederland Rutte tot nu toe vooral een erg aardige man. Meer dan 40 procent van de Nederlanders wil de premier graag als vriend, bleek uit onderzoek van Maurice de Hond. Altijd vrolijk, gezellig en optimistisch. Een lachebekje, kortom. Vandaar ook deze site: Rutte lacht om iets.

Blunder van 50 miljard
Dat imago is prettig als je goed presteert, maar dat doet Rutte niet. Hij maakte een blunder van 50 miljard in Europa en slaagde er niet in zijn kabinet tot een goed einde te brengen. Maar nog belangrijker voor de VVD-kiezer is dat Rutte er niet in is geslaagd de begroting voor 2013 met alle beloofde bezuinigingen rond te krijgen. Hij had het geluk dat er een Lenteakkoord kwam, want anders was het voor de VVD een financiële blamage. En dan is het beeld van lachebekje riskant.

Nu zijn er dan eindelijk mensen boos op hem! Hij is iemand die iets voor elkaar kan krijgen! Rutte laat om 3 uur ’s nachts de andere regeringsleiders een compromistekst over Europees banktoezicht woord voor woord, zin voor zin nogmaals doorlopen. Rutte wordt geassocieerd met de woorden ‘etterbakje’ en ‘Europa’. Daar zullen veel kiezers hun vingers bij aflikken.. Dit artikel in de Volkskrant geeft Rutte eindelijk ballen.

CC-Foto: Nick van Ormondt