ThePostOnline

Opiniepeiling Maurice de Hond: SP nog voor op VVD, andere mindset bij de kiezers?

26-08-2012 11:01

In de afgelopen 3 weken zijn er per saldo amper verschuivingen geweest in de aanhang van de verschillende partijen. Geen enkele partij verschilt meer dan 1 zetel van de score van 3 weken geleden. Deze week gingen de SP, D66 en SGP 1 zetel naar beneden en de PvdA en Groen Links resp. 2 zetels en 1 zetel naar boven.

De SP staat nu 3 zetels voor op de VVD (35 t.o.v. 32). De PvdA en de PVV volgen op ruime afstand (18 zetels). Dit onderzoek is vrijdag en zaterdag gehouden ( voorafgaande aan de redes van Rutte en Pechtold), onder een representatieve steekproef van meer dan 4500 mensen van Peil.nl.

In 2003 en 2006 waren de eerste grote debatten, ongeveer 3 weken voor de verkiezingen, bepalend voor de rest van de campagne. Het RTL-debat van vanavond zou dat ook wel eens kunnen zijn.

Andere ‘mindset’ bij de kiezers
Een aantal onderzoeksresultaten van de afgelopen week geven daarbij nog een aantal interessante aanwijzingen over het mogelijke verloop van de verdere campagne:

  • Het NOS-debat van woensdagavond, waar Roemer, Rutte en Wilders niet aanwezig bij waren, is duidelijk gewonnen door Samsom. Hij deed het zelfs beter bij de kiezers van D66 en Groen Links dan de “eigen” lijsttrekker.
  • De voorstellen van de VVD, zoals weergegeven in De Telegraaf van woensdagochtend, vonden geen grote weerklank bij de kiezers. 63% vindt dat in deze tijd van bezuinigingen een onverantwoord voorstel. Zelfs bij de huidige VVD-kiezers vindt 19% dat. Het lijkt erop dat de huidige economische omstandigheden, de crisis in Europa en de ingrijpende bezuinigingen, verantwoordelijk is voor een andere ‘mindset’ bij de kiezers dan als de omstandigheden wel gunstig waren.
  • Een en ander wordt nog geïllustreerd door een tabel in de bijlage waar getoond wordt hoe de electorale voorkeur tussen 2012 en nu is verschoven bij kiezers met de hoogste en de laagste opleiding. Daardoor is het verschil in electorale voorkeur tussen de beide categorieën heel groot.

Zal de VVD de grootste worden?
De grote vraag in de komende 2.5 week is of het spelen van de “anti-socialisten”-kaart door de VVD, zoals gisteren door Rutte bij het congres is gebeurd, ervoor zal zorgen dat de VVD de grootste partij zal worden.

Of dat het effect van campagne strategieën van de partijen door deze bijzondere economische/financiële omstandigheden toch anders zijn dan normaal. De komende dagen zullen daar uitsluitsel over geven.

De wekelijkse opiniepeiling wordt verzorgd door Peil.nl.