ThePostOnline

Opiniepeiling Maurice de Hond: eindstrijd – 40 zetels mogelijk voor PvdA en VVD

09-09-2012 11:01

Door strategisch stemmen kunnen er nog flink wat zetels verschuiven richting PvdA en VVD, dat meldt Maurice de Hond op basis van de peilingen van de afgelopen week. Beide partijen zouden er beide nog vijftien zetels bij kunnen winnen, als alle strategische stemmers inderdaad naar deze partijen verhuizen.

Zo kunnen ze dan zelfs nog bijna veertig zetels halen, mochten ze op 12 september nog steeds nek-aan-nek gaan, waardoor strategische stemmers een van beide partijen het overwicht proberen te geven. De Hond vergeleek ook de verschuivingen tussen partijen bij de peildata van 26 augustus en 7 september.

Opkomst PvdA, strategische stemmen richting VVD en PvdA ten koste van  PVV, SP, D66 en CDA
De Hond: Door de onderzoeksresultaten te vergelijken in de week voorafgaande aan het RTL4-debat op 26 augustus en die van afgelopen donderdag/vrijdag is goed te zien hoe groot de verschuiving is geweest.

De verschuivingen laten een aantal kansen en mogelijkheden voor VVD en PvdA zien. De Hond zegt hierover:

  • In die twee weken is de PvdA 14 zetels gestegen en de SP 12 zetels gedaald.
  • Twee weken geleden gaf nog 43 procent van de PvdA-kiezers uit 2012 op weer PvdA te stemmen en won de PvdA amper van andere partijen. Op dit moment geeft 68 procent van de PvdA-kiezers uit 2010 aan nu weer PvdA te stemmen. En wint de PvdA van alle kanten: 11 procent van de D66-kiezers uit 2010, 8 procent van de SP-kiezers uit 2010, 7 procent van de CDA-kiezers uit 2010 en 5 procent van de PVV-kiezers uit 2010.
  • Inmiddels twijfelt nog 33 procent van de kiezers, maar tweederde van die groep geeft wel aan welke partij ze denken te kiezen. Onder degenen die zeker weten welke partij te stemmen is de VVD sterker dan de PvdA (24 procent tegen 20 procent). Onder de twijfelende kiezers is de PvdA duidelijk sterker dan de VVD (23 procent tegen 14 procent).
  • Zoals we vrijdagavond al meldden kunnen door strategisch stemmen nog 15 zetels verschuiven in de richting van VVD en PvdA. Beide partijen kunnen dan nog zelfs in de buurt komen van 40 zetels. Dat zal met name ten laste gaan van PVV, SP, D66 en CDA. (Bij het nadenken over regeringscoalities dient rekening gehouden te worden met het feit dat VVD en PvdA samen -in de Eerste Kamer- 30 zetels hebben en Groen Links en D66 ieder vijf zetels.)

Meer over het verschuiven van de stemmen en welke gevolgen dit heeft voor de partijen leest u in het rapport hier. (pdf)

“CDA alleen nog groot onder de kiezers boven de 65 jaar”

In deze tussentijdse analyse gaat Maurice de Hond ook in op de verschillen in stemvoorkeur. 

Hoewel de percentages woensdagavond uiteindelijk kunnen verschillen zullen de patronen in stemgedrag afgezet tegen verschillende demografische kenmerken wel hetzelfde zijn. De Hond zegt daarover:

  • Vrouwen stemmen duidelijk meer SP. Dat is ook, maar in wat mindere mate het geval met PvdA. Mannen stemmen meer VVD , D66 en CDA
  • VVD is duidelijk sterker bij kiezers onder de 45, PvdA duidelijk onder kiezers boven de 45.  SP en PVV het sterkst in de middelbare leeftijdsgroepen.  Het CDA bij kiezers boven de 65 jaar en D66 en Groen Links bij de jongste kiezersgroepen.
  • SP en PVV zijn veruit de sterkste partijen bij de kiezers met lagere opleiding. Bij kiezers van VVD, D66 en Groen Links is het andersom.  PvdA heeft nu wel in vrijwel gelijke mate aanhang bij kiezers met hoge en lage opleiding. (Twee weken geleden was dat niet zo, en was de PvdA zwakker bij de kiezers met lagere dan met hogere opleiding).
  • Bij het inkomen van het huishouden zien we ongeveer dezelfde patronen als bij opleidingsniveau. Maar de PVV is dan wel vooral een partij van middeninkomens en niet lagere inkomens.  Bij de VVD zijn de verschillen in aanhang tussen hoge en lage inkomens groter dan bij de hoge en lage opleiding. Bij D66 en Groen Links is het andersom.
  • Opmerkelijk bij het stemvoornemen gerelateerd aan religie is dat onder de Rooms-Katholieken het CDA nu maar op de vierde plaats staat met 13 procent (achter VVD, PvdA, PVV en SP). Bij NH is het stemvoornemen voor de VVD (27 procent) groter dan voor het CDA (20 procent).  Bij de Gereformeerden staat het CDA bovenaan (22 procent), op 1 procent gevolgd door ChristenUnie (21 procent).

Een uitgebreidere analyse, met meer overzichten van de precieze verschillen vindt u hier. (pdf)