UEFA verpest Next Gen series binnen twee jaar

18-09-2012 21:00

Een van de leukste toernooien van het afgelopen jaar was het NextGen toernooi. De A1-junioren (geboren op of na 1 januari 1992) van grote clubs streden daar in deze ‘baby’ Champions League tegen elkaar en uiteindelijk wist de A1 van Internazionale de beker te veroveren ten koste van de A1 van Ajax. Het was het toernooi van de toekomst, van de jeugd en de beloning voor een goede jeugdopleiding. 

Met de vernieuwde opzet, die ingaat vanaf 2013 heeft de UEFA dit mooie project echter al snel zijn nek omgedraaid.

Wie betaalt, bepaalt
Wat is er gebeurd? De UEFA en de ECA hebben besloten om voortaan alleen de A1-teams te laten deelnemen waarvan het eerste elftal ook uitkomt in de Champions League. Met andere woorden, de Europese grootmachten – die niet per se een goede jeugdopleiding hoeven te hebben – worden bevoordeeld op de kleinere landen.

Onbegrijpelijk. Juist de UEFA, die hoog van de toren blaast over Financial Fair Play en dus de nadruk zou moeten leggen op een goede jeugdopleiding in plaats van een peperdure aangekochte selectie, geeft een signaal af dat volkomen tegenstrijdig is aan wat het beoogt in de toekomst te doen. Verrassend is het uiteraard niet, het logge UEFA-, maar ook FIFA-apparaat bestaat uit lobbyisten van de grote clubs en fossielen aan de top die er niet weg te krijgen zijn.

Het is daarom volledig terecht dat Ajax een boze brief stuurde naar zowel de KNVB als de UEFA en de ECA en het verbaasde me dat Feyenoord (met de fantastische B-selectie die overgaat naar de A) , en PSV dat voorbeeld niet volgden.

De NextGen series zijn namelijk heel simpel en eerlijk vorm te geven. De landskampioen in de A-competitie van elk land moet vertegenwoordigd worden in de NextGen. Op die manier beoordeel je de A1 van elke club op zijn merites van het jaar ervoor. Het kan natuurlijk zo zijn dat na een goed seizoen, het seizoen erop een uitgeklede A1 deelneemt aan de NextGen. So be it, het is beter dan dit oneerlijke systeem dat weer partij kiest voor diegene met het meeste geld en  dus voor de grootste clubs.

Meten met twee maten
De ECA heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin het een rondgang maakte langs de beste jeugdopleidingen van Europa. Het stak de loftrompet over de jeugdopleidingen van bijvoorbeeld Arsenal en Ajax, maar handelt met de nieuwe regulering daar volledig tegenin.

De jeugd UEFA Champions League is een prestigeproject, waar jeugdopleidingen zich in het buitenland kunnen presenteren en waar jonge jongens ervaring opdoen in het spelen van grote Europese wedstrijden. Het is oneerlijk en walgelijk dat het veel geld pompen in een eerste elftal met een Champions League-ticket tot resultaat niet alleen het eerste elftal maar ook de wel of niet aanwezige jeugdopleiding beloont.

Beoordeel  clubs op hun prestaties, beoordeel jongeren op hun eigen prestaties en beoordeel ze niet op de grillen van een eerste elftal. Het is een gotspe dat de A1 van Chelsea, met hun volledig bij elkaar gescoute selectie, meer kans maakt om mee te doen in de NextGen dan de A1 van Ajax, Feyenoord, of welke andere Nederlandse club dan ook met een goede jeugdopleiding.

Het door mij voorgestelde systeem, dat de kampioen van de A1-competitie mee laat doen is niet waterdicht en betekent dat er maar één afgevaardigde van Nederland in de NextGen series mee kan doen. Het kan dan ook  aangepast worden. Maar neem het op zijn minst als uitgangspunt, een uitgangspunt dat de spelers in kwestie beoordeelt op hun eigen resultaten. Winnen als A-speler betekent spelen in Europa. Een betere motivatie als jonge talentvolle speler om kampioen te worden in je eigen land lijkt mij namelijk ondenkbaar.