ThePostOnline

Hoofdredacteur VK.nl baalt van contentjatten door Vara-website Joop.nl

25-09-2012 14:56

MET UPDATE – Afgelopen zondag verscheen er een artikel op het door Vara-leden gefinancierde opinieweblog Joop.nl met de titel Autochtone gemeenschap moet rellen in Haren veroordelen. Het artikel, geschreven door Peyman Jafari, was exclusief voor VK.nl geschreven en was geenszins bedoeld voor publicatie op Joop.nl. Toch prijkte het zondag op Joop.nl, zonder dat iemand bij VK.nl daarvoor toestemming had verleend. VK.nl-hoofdredacteur Laurens Verhagen is niet bepaald over deze praktijken te spreken.

“Ik begrijp dat de auteur in kwestie zelf toestemming heeft gegeven om het ook op Joop.nl door te plaatsen, maar dat is beslist niet de bedoeling”, laat Verhagen telefonisch weten.

Exclusief
“De content die voor VK.nl wordt geschreven moet exclusief zijn. Als het ook op Joop.nl wordt gepubliceerd hoef ik het stuk sowieso niet te hebben. Natuurlijk kan ik in dit geval weinig doen aan het feit dat de auteur zélf alsnog toestemming voor herpublicatie geeft, maar om dit voortaan te voorkomen moet ik telkens tegen mijn auteurs zeggen dat ze het niet op Joop.nl mogen zetten. Een beetje vermoeiend wordt dat wel.”

Verhagen weet niet waarom een van de medewerkers van Joop.nl überhaupt geen toestemming heeft gevraagd voor herpublicatie: “Het is gewoon niet netjes. En ik weet van mijn voorganger, Jeroen Visser (destijds hoofdredacteur van VK.nl/opinie, red), dat er al eerder problemen zijn geweest met Joop.nl die zonder toestemming artikelen van ons overnam. Ik heb Francisco van Jole zojuist een DM gestuurd via twitter en opheldering gevraagd maar heb nog geen reactie terug gekregen.”

Persoonlijk weblog
Wel wil Verhagen laten weten dat het echt geen probleem is als auteurs hun op VK.nl gepubliceerde werk achteraf op hun eigen (marginale) persoonlijke weblog publiceren. “Maar herpubliceren op een grote opiniesite als Joop.nl, dat is toch echt wat anders. Dan moet je gewoon netjes toestemming vragen.”

Overigens werkt VK.nl exclusief samen met DeJaap.nl waardoor er tussen DeJaap.nl en VK.nl incidenteel vrijelijk content wordt geruild. Overigens altijd na toestemming van zowel de auteur als van de betreffende opiniesite in kwestie.

Wel zo netjes. We zijn tenslotte de Vara niet.

Update 16.42 uur – Contentmanager Francisco van Jole van Joop.nl reageert in de comments:

“Het artikel van Peyman Jafari is – zoals altijd – geplaatst op verzoek van de auteur, die regelmatig op Joop publiceert. Van content jatten is dus geen enkele sprake. Met de toepassing van wederhoor was dat eenvoudig te achterhalen.

Dat de Volkskrant exclusiviteit blijft nastreven is een dappere houding die in het internettijdperk op den duur misschien lastig is vol te houden. Vanzelfsprekend geniet de Volkskrant onze warme sympathie maar het gaat wat ver om de stukken die wij toegestuurd krijgen aan hen te overleggen voordat we publiceren.”