River City Tanlines – Muzikaal Memphis samengevat en uitgevoerd

24-10-2012 19:26


“All the good music is 40 years old” zingt Alicja Trout in Pretty Please, het derde nummer van het derde album van haar zoveelste band, River City Tanlines. Hoewel deze zin meer dan voldoende duiding geeft voor de voedingsbodem van Trout, doet ze daarmee zichzelf, River City Tanlines en haar vorige muzikale escapades (o.a. met Jay Reatard in Lost Sound) zeer tekort. Daar is de dame met de Flying V zelf te sterk om zo opzij te schuiven.

http://www.youtube.com/watch?v=1rj5xI4Ulek

Met de wortels in Memphis heeft Trout dan ook een behoorlijke muzikale achtergrond om op terug te vallen. Van Stax tot Goner Records, van Al Green tot Jeff Buckley of B.B. King is er een geschiedenis van soul en blues door de stad getrokken en nog gevestigd. Je zou er een middelgroot museum mee kunnen vullen. Met River City Tanlines bouwt zij voort op die muziekgeschiedenis geschreven in Memphis, soulvolle garagerock doorspekt met southern rock en jaren 1970 hardrock. Maar ook met een stukje New York, CBGB traditie. Zo klinkt Trout op bij momenten als Debbie Harry in de vroege Blondie. Verleidelijke poppie met een speelse rock knipoog, met een lichte hang naar de New Wave waarmee Trout ook al speelde toen zij samen met Jay Reatard synthwave in de garagepunk probeerde te integreren.

Op Coast To Coast speelt Trout samen met Terrence Bishop (bas) en John Bonds (potten en pannen) die eerder al kleine grote helden als R.L. Burnside en Jack Oblivian begeleidden. Een ervaren ritmesectie die de nodige ziel achter de pakkende punk, powerpop en proto-hardrock riffs weten te leggen. Daarmee doet Coast To Coast dan ook denken aan het werk van een andere Memphis grootheid, Alex Chilton, die samen met Big Star in de jaren 1970 de powerpop uitvond door Led Zeppelin met The Beatles te mixen. Inderdaad allemaal oude muziek, net als Arthur Lee, waar Trout ook nog mee op het podium heeft gestaan om in 2005 het werk van Love te spelen. Trout, geboren op dezelfde datum als Arthur Lee, kreeg toen niets dan complimenten van de ondergewaardeerde rocklegende. Geheel terecht, afgaande op de verzameling aan garagesouthernrocksoulpowerpop hits op het derde album van River City Tanlines.

Een dame, of beter, een band om niet te vergeten. Misschien is het inderdaad aan Mikal Cronin en Ty Segall om de rock ’n roll te redden, zoals de afgelopen jaren op veschillende plekken is verkondigd. River City Tanlines, Alicja Trout is echter een veteraan die al sinds midjaren negentig in het verzet tegen de dood van de rock ’n roll een centrale rol speelt, en deze met Coast To Coast opnieuw opeist.

CC foto: Theogeo