ThePostOnline

De Linda – Lodewijk Asscher: prestigeproject zonder verantwoordelijkheidsgevoel

01-11-2012 11:49

Lodewijk Asscher wordt de nieuwe vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor Amsterdam is het een opluchting dat hij weggaat, maar voor Nederland baart het zorgen dat hij komt. Hoewel hij jong en fris lijkt, is Asscher van het ouderwetse politieke soort dat geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. Een voorbeeld daarvan is de schandalige manier waarop Asscher omgaat met de hoeren van de Amsterdamse wallen.

Criminelen uitgekocht
‘Project 1012’ is de aanduiding voor hét prestigeproject van Asscher, het beleid waarmee hij zich politiek heeft willen profileren. Het gaat om gemeentelijk beleid in het gebied rond Damrak en wallen – postcodegebied 1012. Een van de doelstellingen is het tegengaan van misstanden in de prostitutie. Het tegengaan van misstanden is altijd een goed idee, zou je denken. Maar Asscher heeft hiervoor een bizarre strategie gekozen.

Asscher stelt dat een deel van de vrouwen op legale prostitutieplekken het slachtoffer is van mensenhandel. In plaats van daarom actief te jagen op vrouwenhandelaren, loverboys of ander geteisem, worden bordelen opgekocht en het aantal ramen drastisch verminderd. Er gaat dus gemeenschapgeld naar criminelen – volgens socioloog Laurens Buijs zo’n 70 miljoen.

In de panden zitten nu boetiekjes en kunstenaarsateliers, voor ofwel een lage, ofwel geen huur. Dit zou het aanzien van de buurt verbeteren. Het aantal ramen op de wallen is inmiddels sterk gedaald. Mensen die er drie jaar niet zijn geweest, zullen niet weten wat ze zien. De Oudezijds Voorburgwal is een kloon van de Herengracht geworden, zij het dan dat er niemand iets koopt in de immer lege boetiekjes in de aansluitende steegjes.

Hoeren de illegaliteit in
Het gevolg van het uitkopen van bordeeleigenaren is natuurlijk niet dat de prostitutie afneemt. Vraag en aanbod werkt hier anders. Door het lagere aantal ramen is de huur voor de kamers gestegen. Voor de gelukkige hoer met zo’n legaal plekje betekent dat harder werken voor minder geld. Voor de hoer die buiten de boot valt, betekent het de illegaliteit in. In de illegaliteit is er meer kans op mishandeling en uitbuiting.

De onterende houding van Asscher tegenover de hoeren van de wallen wordt pijnlijk duidelijk in Bezem Door De Wallen, het drieluik dat Frans Bromet maakte over project 2012. Een van de prostituees in deel 2 legt uit dat als Asscher daadwerkelijk begaan was met de werkende dames, hij panden op zou kopen zodat de meisjes en niet kunstenaars gratis kunnen zitten.

Daarbij: als je goed observeert, zie je direct welke meisjes hun geld moeten afstaan of niet kunnen weggaan. Je hoeft dus niet willekeurig ramen te sluiten. “Je gooit bij winkeldiefstal de winkel niet dicht. Dus bij vrouwenhandel en dwang: pak dat aan.”

Geen verbeterde positie hoeren
De hoeren van de wallen – de groep waar het hier toch echt om zou moeten gaan – voelen zich verneukt door Asscher. Op de wallen hadden ze een alarmknop, was er hulpverlening die regelmatig langskwam en controle van betrokken en geïnformeerde politie. In de illegaliteit valt dat weg. Asschers project biedt bovendien op geen enkele wijze steun of nazorg aan vrouwen die hun werkplek zijn kwijtgeraakt.

Ook de Coördinator Team Mensenhandel van de zedenpolitie Harold van Gelder hekelt in de documentaire de aanpak van Asscher:

“Amsterdam heeft zeven eeuwen ervaring met prostitutie. Afhankelijk van de kerk of de politieke gesteldheid ging [de houding ten aanzien van prostitutie] heen en weer. Nu hebben we tien jaar lang een vergunningenstelsel. Geef ons nou de tijd om daarmee te experimenteren en te kijken of dat werkt”.

Ook dit wijst erop dat het Asscher nooit te doen is geweest om tot een beter prostitutiebeleid te komen. Het zal eerder gaan om city marketing, het imago dat Amsterdam wil hebben onder draagkrachtige buitenlandse toeristen. Geld verdienen dus.

Ergste soort man
Met Project 1012 heeft Asscher eigenhandig vrouwen de illegaliteit in gedwongen, onder het mom dat hij ze kwam redden. Ergere mannen bestaan niet. Zelfs de mannen die de vrouwen verhandelen zijn minder erg: zij zullen niet snel op een verjaardagsfeestje glunderend vertellen over hun daden. Asscher doet dat wel. Over de ruggen van zijn slachtoffers heen maakt hij nu breed lachend carrière naar Den Haag.