Politiek

Metro-columnist Luuk Koelman niet aanwezig bij Lezersfeest vanwege veiligheid

09-11-2012 12:28

Morgenavond is het ‘Lezersfeest‘ in de de bibliotheek van Rotterdam. Aanvankelijk zou ook Metro-columnist Luuk Koelman daarbij aanwezig zijn, maar zijn profiel is inmiddels van de site verdwenen. De organisatie van het Rotterdamse Lezersfeest laat tegenover DeJaap weten dat men in overleg met Metro en Koelman zelf heeft besloten hem van de programmering te schrappen. Volgens de organisatie zijn er geen bezwaren tegen de inhoud van Koelmans optreden of zijn column(s) en is de reden ‘technisch’ van aard: men kan na de bedreigingen die Koelman heeft ontvangen morgen niet instaan voor zijn veiligheid.

Sfeer
De organisatie benadrukt in haar reactie tegenover DeJaap dat het Lezersfeest simpelweg niet kan garanderen dat er morgen een veilige situatie voor de columnist is, die na zijn column in Metro gisteren meerdere bedreigingen heeft ontvangen. Ter vervanging van Koelman zal Ebru Umar, ook columnist bij Metro, tweemaal op het podium verschijnen.

“De columns van Koelman worden niet altijd in dank afgenomen”, zo liet het inmiddels verwijderde profiel van de columnist op de site van het feest eerder weten. Een statement dat na gisteren maar al te waar is gebleken. Het Lezersfeest is naast de dreigingen bang voor de sfeer op de avond: na de dreigingen zou bij een optreden van Koelman de sfeer wel eens minder fijn kunnen worden, zo laat de organisatie verder weten. Desgevraagd voegt men er aan toe dat ‘discussie’ inderdaad aansluit bij het thema, maar dat men bang is voor een veel onaardiger sfeer. Op de vraag of men dan bang is voor fysiek geweld laat men verder weten daar inderdaad rekening mee te houden.