De minder gelukkige transfers van sc Heerenveen.

13-11-2012 13:00

Vaak bewierookt; het aan- en verkoopbeleid van sc Heerenveen. Naar verluidt loopt het hele dorp nog altijd jaarlijks de polonaise ter ere van de verkoop van Miralem Sulejmani aan Ajax voor ruim 16 miljoen euro. Ook nu weer lijkt de club, met Alfred Finnbogason, een schot in de roos te doen. Dat de Friezen er ook regelmatig naast zitten op het gebied van transfers wordt echter vaak vergeten. Een kort lijstje Eredivisiespelers die niet zouden misstaan binnen de huidige selectie van Marco van Basten en die lange tijd op het trainingscomplex in Heerenveen rondliepen. 

Lasse Schöne
Viel, zoals wel meer technisch begaafde spelers, uit de gratie in Heerenveen in het tijdperk Verbeek. In deze periode wogen de resultaten in het krachthonk en op de duurtraining zwaarder dan de voetbaltechnische bagage. Vertrok naar De Graafschap en werd smaakmaker bij N.E.C., wat hem een transfer naar Ajax opleverde.

Boy Waterman
Qua talent en potentie jarenlang veruit de beste keeper van Nederland. Prima reflexen, sterke uitstraling. Meevoetballend? Waterman kan meer met een bal dan menig speler in de Jupiler League. Haalde het eerste team weliswaar, maar bleef steken op een beperkt aantal wedstrijden. Van een club die jarenlang Brian Vandenbussche een podium gunt, zou je meer geduld mogen verwachten. Het mag nagenoeg bekend zijn dat Waterman tegenwoordig het doel verdedigt van de huidige koploper in de Eredivisie.

Oguzhan Türk
Eveneens technisch vaardig en dus ook afgevallen toen Verbeek de scepter zwaaide. Vertrok naar Go Ahead Eagles en werd belangrijk bij Cambuur (auw!). Laat zich nu ook in de Eredivisie bij VVV gelden. Uitstekende middenvelder die jaarlijks goed is voor een handjevol doelpunten en nog meer assists.

Joey van den Berg
Heeft inmiddels een nieuwe aanbieding van PEC Zwolle naast zich neergelegd en zoekt het hogerop in de Eredivisie. Goed, deze knul werd in het verleden wel eens betrapt op wat kwajongensstreken en een bont palet aan prof- en amateurclubs vormt nu al zijn cv. Bovenal is van den Berg een bijzonder goede voetballer die volwassen is geworden en nu zijn belofte aan het inlossen is. Had het zwakke verdedigingsblok van Heerenveen moeiteloos kunnen versterken.

Samuel Armenteros
Bezig aan zijn vierde, vermoedelijk laatste, seizoen in Almelo en is nog altijd pas 22. Staat niet bekend als uitgesproken doelpuntenmachine maar is dit seizoen, als targetman bij Heracles, aardig onderweg met vijf treffers in elf duels. Toegegeven, als het op spitsen aankomt is het meestal prijs in Heerenveen. Maar een club die al vier seizoenen Samir Fazli op de loonlijst houdt, had op zijn minst Armenteros een kans mogen geven in de hoofdmacht.

Geert Arend Roorda
Het doel was duidelijk. Heerenveen moest weer een herkenbaar smoelwerk krijgen. Prompt liet de club de geboren Fries de deur uit lopen. Grote, sterke middenvelder die zijn beste periode op het hoogste niveau tot nu toe kende tijdens een verhuurperiode aan Excelsior. Mits blessurevrij kandidaat voor een topclub.

Ik wil geenszins beweren dat je met het behouden van dit rijtje spelers de titel pakt. Maar vergelijk dit lijstje nu eens met namen als Marecek, Kum, Raitala, Zomer, Kruiswijk, Nordfeldt en Kums. En bekijk nu eens, voor de grap, het middenveld met Roorda, Türk, Schöne en Djuricic. Het was ooit een reële optie die de Friezen beduidend minder had gekost en een sterkere eigen identiteit had opgeleverd. Laat staan meer punten.