ThePostOnline

GroenLinks, SP: Schultz-adviseur Meijdam (VVD) moet opstappen

20-11-2012 20:36

Henry Meijdam (VVD), voorzitter van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (RLi) en daarmee één van de belangrijkste adviseurs van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet opstappen. Dat zeggen GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren en SP-Kamerlid Henk van Gerven dinsdagavond tegen DeJaap.nl. “Ik raad hem aan de eer aan zichzelf te houden, zegt Van Tongeren. “De vertrouwensvraag is nu aan de orde”, vult Van Gerven aan.”

Schultz steunt Meijdam vooralsnog
Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) schreef dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer dat de integriteit van Meijdam niet in het geding is. Meijdam kwam begin deze maand in opspraak omdat hij als VVD-gedeputeerde in Noord-Holland zoveel verschillende petten droeg waardoor de schijn van belangenverstrengeling op de loer lag.

‘Vertrouwen kan niet hersteld worden’
“We willen hem niet veroordelen,” zegt Van Gerven. Maar: “Het vertrouwen kan niet meer hersteld worden.” Van Tongeren: “Het lijkt mij moeilijk voor hem om nu de Raad goed voor te zitten. Ik raad hem aan de eer aan zichzelf te houden.” Daarnaast denkt Van Tongeren dat het verstandig zou zijn als een expert gevaarlijke stoffen plaats zou nemen in de  Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur. “Want die is er nu niet. Terwijl de Adviesraad oor Gevaarlijke Stoffen toch is opgegaan in de RLi. ”

Meijdam stapte begin deze maand op als commissaris namens de provincie Noord-Holland bij de Schiphol Area Development Corporation (SADC). Hij deed dit naar aanleiding van het verschijnen van het  eindrapport van de Commissie Operatie Schoon Schip, die de bestuurscultuur van de provincie heeft onderzocht.