ThePostOnline

Complotdenker in Vaatstra-zaak stopt met flyeren

28-11-2012 15:05

Wim Dankbaar, de onderzoeker die beweert dat niet Jasper S. de vermoedelijke moordenaar is van Marianne Vaatstra, maar twee Iraakse asielzoekers, stopt met flyeren in Oudwoude. Dit weekend verspreidde hij een folder waarin hij de dorpelingen waarschuwde dat er een onschuldige man is opgepakt. Jasper S.’ DNA werd gevonden op het dode lichaam van Vaatstra.

Dankbaar meent echter dat Jasper S. een ‘patsy’ is die wordt geofferd door het OM. Zijn theorie bestaat eruit dat de echte moordenaars bekend zijn met belaste informatie over topambtenaar Joris Demmink. Deze Demmink zou onwettige pedoseksuele handelingen hebben verricht in Turkije en deze strafbare feiten met het wegsluizen van de echte daders willen toedekken. Vooralsnog is er geen enkel bewijs voor deze knettergekke lezing.

Dankbaar blijft niettemin volhouden: ‘Waarom denk je dat die boer nog niet heeft bekend? Hij heeft het niet gedaan! 1000 % zeker niet’!’ Toch stopt hij wel met het verspreiden van zijn boodschap, omdat hij claimt met de dood te worden bedreigd. ‘Ik kreeg ‘s nachts telefoon van een man die zei mijn kop er te komen afrukken. Dat is niet fijn. Ik neem die bedreigingen niet serieus, maar ze zijn wel irritant. Mijn vrouw zei: ‘Als je doorgaat, zetten we het huis te koop.’ Dus ik stop maar even. Dat is beter voor mijn gezin’, verklaart hij aan De Jaap.

Peter R. de Vries, die eerder met Dankbaar samenwerkte in het ‘oplossen’ van de moord op Kennedy – ook toen hanteerde Dankbaar de theorie dat Lee Harvey Oswald een ‘patsy’ was –  neemt nadrukkelijk afstand van de samenzweringstheoriën van zijn oude speurmaat. Tegenover Pownews verklaarde de tv-onderzoeker, die zich actief bemoeide met de Vaatstra-zaak, dat Dankbaar moet worden opgenomen in een krankzinnigen-hospitaal.