Politiek

Geld geven voor een vrij Internet: Bits of Freedom voert actie met donateursweek

12-12-2012 16:01

In plaats van een donatiedag, zoals vorig jaar, houdt Bits of Freedom nu gewoon een donatieweek. Niet dat het u op andere dagen niet vrij staat een duit in het zakje te doen, maar met een themaweek hoopt men natuurlijk net dat beetje extra binnen te krijgen. En terecht natuurlijk, al sinds de heroprichting in 2009 is Bits of Freedom (Bof) van onschatbare waarde voor velen die snel inzicht willen krijgen over regelgeving omtrent internet en privacy. Daarnaast komt BoF ook actief op voor digitale burgerrechten, en deelt men jaarlijks de Big Brother Awards uit. Of u uzelf nu tot dom-links, dom-rechts of ergens daartussenin rekent (D66), dat maakt eigenlijk weinig uit: Bits of Freedom is als belangenvereniging van belang voor alle gezindten. Een belangenvereniging die bovendien het idee dat er zoiets bestaat als ‘digitale burgerrechten’ op internet eigenhandig vorm heeft gegeven in Nederland. Dus doe uzelf als internetter een lol en ga in ieder geval even kijken.

Waar hebben we het eigenlijk over?
Bits of Freedom komt niet alleen in aanvaring met bijvoorbeeld de Buma/Stemra -daar zouden we weinig aan hebben- ze zijn ook steeds vaker een gesprekspartner als het aankomt op online burgerrechten. Aangezien u dit nu ook ‘online’ zit te lezen gaan dergelijke rechten ook u aan! Daarin is men afhankelijk van -gelukkig steeds meer- vrijwilligers en donaties, het is geen subsidiepot die wordt leeggehaald. Nog meer goede redenen om de activiteiten van BoF eens te bekijken? Kijk dan bijvoorbeeld wat Karin Spaink allemaal zegt. “Wees uw eigen zeehondje”: eigenlijk al genoeg reden, en dat is geen doodsverwensing.

Uit onze vragen aan BoF vorig jaar kwam de relevantie van de organisatie ook al sterk naar voren:

“Mensen kiezen er zelf voor om sociale netwerken te gebruiken. Tegelijkertijd zijn ze niet altijd goed op de hoogte van hun eigen positie op die media. Bits of Freedom wil Nederlandse internetters daarom beter informeren, zodat die keuze weloverwogen gemaakt kan worden en zodat we de publieke discussie met elkaar aangaan: Voor overheden zijn strenge regels gesteld aan censuur.”

Zij zetten zich dus in voor de beantwoording van vragen als:

  • Mag Facebook wel gewoon pagina’s van homoclubs deactiveren?
  • Moeten datalekken altijd gemeld worden?
  • Is de bewaarplicht nu echt nodig?

Gelukkig is BoF ook nog eens een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), dat is handig voor de belastingen. Voor bedrijven die optimaal van de speciale regelgeving willen maken heeft men ook nog eens deze richtlijnen in elkaar gezet: handig! Maar ook de individuele sterveling kan natuurlijk goed bijdragen, door donateur te worden en een shirtje op te halen.