ThePostOnline

Rauwer: de rauwe werkelijkheid van Francis en Tom

20-12-2012 15:04

800px-Beekpunge_planten_Veronica_beccabungaFrancis Kenter en zoon Tom zijn de hoofdpersonen van de documentaire Rauwer. Zij eten 100% plantaardig en rauw. Bovendien geeft Francis haar zoon thuisonderwijs. Over beide oordeelt Nederland hard. Het dieet is kwalijk voor de lichamelijke gezondheid van Tom, het thuisonderwijs is slecht voor zijn emotionele ontwikkeling. Punt.

Rauw eten is slecht voor Tom
Dat het rauwe eten slecht is voor Tom, vertelt een ongezond ogende kinderarts. Het dieet schiet in haar ogen op alle fronten tekort: te weinig energie, te weinig calcium, te weinig eiwitten en te weinig vetten. En “zijn groeicurve is te vergelijken met een kind dat ernstig ondervoed in Afrika woont”. Andere afwijkingen dan zijn lengte zijn kennelijk niet gevonden. Tom is niet ondervoed, zijn groeicurve lijkt op een ondervoed kind. Hij blijft wat kleiner, net als de meeste Aziaten – die ook nauwelijks vlees en zuivel nuttigen!

De Raad voor de kinderbescherming, Meldpunt kindermishandeling en Jeugdzorg ruiken onraad en dagen moeder voor de rechter. Er vallen grote woorden: verwaarlozing, kindermishandeling en, jawel: ondervoeding!

Zoon van school is begrijpelijk
Intussen haalt moeder Francis haar zoon van school. Niet verstandig waarschijnlijk, maar wel begrijpelijk. Zo tolerant zijn we niet in dit land naar mensen die ánders zijn, getuige de reacties in de sociale media op Rauwer. Dagelijks wijdt Francis zich nu aan het onderwijs van haar zoon. Welke ouder steekt zoveel tijd in de ontwikkeling van zijn of haar kind? Maar de genoemde instanties hebben inmiddels een extra reden om in te grijpen. Thuisonderwijs is niet wettig – Tom móet naar school.

Aan de wet zal ik niet tornen, Tom moet naar school. Ik heb het gezegd. Maar de argumentatie van de instanties deugt niet. Je kunt het menu van Tom onaantrekkelijk vinden en je kunt Francis (met recht) een fanaticus vinden, de feiten moeten wel helder blijven.

Tom is kleiner dan zijn leeftijdsgenoten
Dit zijn de feiten: Tom is kleiner dan zijn leeftijdsgenoten. Maar andere gebreken zijn er kennelijk (nog) niet geconstateerd. Anders zou er in de documentaire wel aandacht aan gegeven zijn. Ik werd 12 cm langer dan mijn vader en 30 cm langer dan mijn opa. Zou dát zo gezond zijn geweest? Maar ik consumeerde dan ook een veelvoud van het vlees en de melk die zij in hun jeugd nuttigden. Misschien is de verklaring die Francis er zelf aan geeft zo gek nog niet: Tom krijgt minder groeihormonen binnen.

De kinderarts in kwestie praat haar gedateerde lesboeken na, want een rauw dieet waarin bladgroente, kiemgroente, noten en zaden zijn verwerkt, kan onmogelijk te weinig calcium of eiwitten bevatten. Ook dat is een feit. Er zijn ultralopers die op dit dieet 160 kilometer hardlopen en de wedstrijd winnen van vleeseters! Planteneters van dit kaliber zijn bijzonder verontrustende verschijningen.

Tom is emotioneel gezond
En het moet gezegd: ook aan de emotionele gezondheid van deze jongen lijkt weinig te mankeren. Natuurlijk is niet alles optimaal als je moeder zo fanatiek is. Moeder Francis is in mijn ogen inderdaad manipulatief. Maar welke tiener is wel helemaal gelukkig met zijn ouders en welk kind groeit op in een perfecte omgeving? Tom heeft vrienden (zelfs een vriendinnetje), Tom sport in teamverband en Tom praat helder met de documentairemaakster. Wát is het probleem?

Deze twee zijn ‘vreemd’, dát wekt de verontwaardiging. Maar wie zich verdiept in de materie zal iets anders ontdekken. Een plantaardige lifestyle (al of niet 100% rauw) maakt mensen slank, vitaal, energiek en gezond. Dat is de ervaring van iedereen die plantaardig gaat leven. En de planteneter schaadt bovendien geen dieren, heeft een kleinere mondiale voetafdruk en gebruikt substantieel minder land en water. Wie dan de balans opmaakt, weet dat dit de lifestyle van de toekomst is.

Pioniers
Pioniers hoeven niet sympathiek te zijn. Pioniers kunnen fouten maken en de wet overtreden. Maar pioniers vechten altijd tegen de gevestigde orde.  Hoe zei Ghandi het ook al weer? “Eerst negeren ze je, dan lachen ze om je, dan vechten ze tegen je en dan win je”.

Boele Ytsma schrijft voor Deplanteneter.nl

CC Foto: Veronica Beccabunga